Galambgázolás! Medve-népszámlálás! Esti hírek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Letartóztattak egy japán taxisofőrt, aki szándékosan gázolt el egy galambot az utcán Tokióban. Az 50 éves elkövetőt egy szemtanú jelentette fel, aki észrevette, hogy az autós felgyorsított, mielőtt belerohant a madárba. A férfi azt mondta a rendőrségnek, hogy „az utak az emberekért vannak, a galambok dolga pedig, hogy elkerüljék az autókat.” Nos, a galamboknak nincs benne a munkaköri leírásukban a szándékosan fájdalmat okozó autósok kerülgetése, és erről a japán törvények is rendelkeznek. A vadgalambokra legálisan lehet vadászni, de városi rokonaikat csak akkor lehet leölni, ha bizonyítottan kellemetlenséget okoznak, és akkor is csak a hatóságok jóváhagyásával. Miután egy állatorvos elvégezte a madár boncolását, és megállapította, hogy a madár sokkos állapotban pusztult el, a rendőrség rendkívül rosszindulatúnak minősítette a férfi tettét, ezért gondolták szükségesnek a letartóztatást.

Öt-tíz medve brummoghat Magyarországon összesen. Erről Nagy István agrárminiszter írt egy parlamenti válaszban, miután az egyik párt aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a medvék károkat okoznak majd, és nem egyértelmű, hogy ezeket a károkat kinek kell megtérítenie. Az agrárminiszter közölte, hogy nem tudnak arról, hogy medve bárhol is kárt okozott volna Magyarországon, és arról is írt, hogy az országos medvepopuláció jelenleg 5-10 egyedre tehető. A macik inkább az észak-keleti megyékben vannak jelen, bár közülük néhányan csak Szlovákiából kóboroltak át. Az agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon élő nagyragadozó fajok (barna medve, szürke farkas és a hiúz) fokozottan védettek, nem vadászhatók.

Több ezer magyar felhasználó Simple-fiókját törték fel kedden éjszaka. Erről az érintettek írtak először a Telexnek, az OTP pedig megerősítette a történteket. A Simple-lel például mozijegyet, parkolójegyet lehet vásárolni, illetve különböző fizetéseket elindítani. Az OTP bank szerint az történt, hogy „digitális adattolvajok robotizált módszerrel több ezer felhasználó fiókját feltörték, és megváltoztatták a regisztrált e-mail címeket.” Ahhoz azonban, hogy valaki fizetni tudjon az interneten a bankkártyájával, szükséges megadni a kártya hátoldalán található, háromjegyű, úgynevezett CVV/CVC kódot. Mivel a robotok nem tudták a kártyákhoz tartozó kódokat, így fizetni sem tudtak vele, mindenkinek megmaradt a pénze. A bank az érintett fiókokat átmenetileg letiltotta, majd helyreállította. A lopás mögött álló ismeretlen adattolvajok ellen feljelentést tett.

Izzasztó kérdéseket kapott szerdán Boris Johnson volt brit miniszterelnök a járványügyi bizottság meghallgatásán. Három évvel ezelőtt, amikor a Covid-19 betört Európába, még Johnson volt a kormányfő, az akkori döntéseivel pedig nagyon magára haragította a választókat. Kiszivárgott ugyanis, hogy nem nagyon törődött azzal, hogy kire hogy hat majd a vírus. Nem igazán értett a tudományhoz, de szerette volna elkerülni, hogy leálljon az ország. Nem véletlen, hogy most, a meghallgatás alatt rengetegen tiltakoztak az épület előtt olyanok, akiknek a szerettei a járvány során hunytak el. Növelte a felháborodást az is, hogy mialatt a britek még az utcára is alig mehettek, a kormány tagjai többször is nagy bulikat tartottak a Downing Streeten, a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján. Boris Johnson szerdán, a bizottság előtt elmondta: vállalja a felelősséget a döntéseiért és a hibáiért, bár nem tudja, mit tehetett volna másként, illetve együttérzését fejezte ki az áldozatok családja felé.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.