Ha most születnél, hívhatnának Pipónak vagy Kikericsnek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden évben új keresztnevekről dönt a Nyelvtudományi Kutatóközpont. Ezeket lelkes szülők kérelmezik, akik a gyereküknek keresnek különleges nevet.

Az egyik szabály, hogy csak magyar helyesírású neveket engedélyeznek. Ezért nem került nyilvántartásba a Jennifer, csak a Dzsenifer. Így most is visszadobták a Chloe, Riley, Wednesday vagy Gerald javaslatokat.

Aztán vannak filmekből és tévésorozatokból vett kérelmek. Tavaly még a török sorozatok uralták a listát. Mostanra már kevesebb a türk névjavaslat, de idén engedélyezték az Ájlá (férfi) és a Nazir (női) nevet. Bejutottak idegen népek nevei: Sztoján (f), Dragana és Bojka (n) szláv nyelvekből, Kjókó és Mei (n) a japánból, Nabi (n) a koreaiból. Bekerült a skandináv Szigurd fiúnév is.

A furább új nevek között megjelent a Pipó és a Tiágó (f), valamint a Szmilla, a Lile és a Kikerics (n).

Nem volt hiány hajmeresztő kérelmekből, amelyeket elutasított a bizottság. A tapasztalat az, hogy minél egyedibb, különlegesebb nevet keresnek a szülők. Volt, aki Legolasznak akarta nevezni a gyerekét, mások benyújtották a Lolka, Rüntyi, Bimbi, Pumba és Csillagfény neveket. Volt igény a Jézus keresztnévre, de a Luciferre is, és egy roppant hazafias párnak az volt az ötlete, hogy a gyerekük keresztneve Szentistván lesz.

Ez nem jött össze, de István nyugodtan lehet. Aztán onnantól magaviselet kérdése. (24.hu nyomán)

Frissítés: Időközben kiderült, hogy a Legolasz mégis engedélyezett név. A Gollam majd ezután jön valószínűleg.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?