Ha most születnél, hívhatnának Pipónak vagy Kikericsnek

Minden évben új keresztnevekről dönt a Nyelvtudományi Kutatóközpont. Ezeket lelkes szülők kérelmezik, akik a gyereküknek keresnek különleges nevet.

Az egyik szabály, hogy csak magyar helyesírású neveket engedélyeznek. Ezért nem került nyilvántartásba a Jennifer, csak a Dzsenifer. Így most is visszadobták a Chloe, Riley, Wednesday vagy Gerald javaslatokat.

Aztán vannak filmekből és tévésorozatokból vett kérelmek. Tavaly még a török sorozatok uralták a listát. Mostanra már kevesebb a türk névjavaslat, de idén engedélyezték az Ájlá (férfi) és a Nazir (női) nevet. Bejutottak idegen népek nevei: Sztoján (f), Dragana és Bojka (n) szláv nyelvekből, Kjókó és Mei (n) a japánból, Nabi (n) a koreaiból. Bekerült a skandináv Szigurd fiúnév is.

A furább új nevek között megjelent a Pipó és a Tiágó (f), valamint a Szmilla, a Lile és a Kikerics (n).

Nem volt hiány hajmeresztő kérelmekből, amelyeket elutasított a bizottság. A tapasztalat az, hogy minél egyedibb, különlegesebb nevet keresnek a szülők. Volt, aki Legolasznak akarta nevezni a gyerekét, mások benyújtották a Lolka, Rüntyi, Bimbi, Pumba és Csillagfény neveket. Volt igény a Jézus keresztnévre, de a Luciferre is, és egy roppant hazafias párnak az volt az ötlete, hogy a gyerekük keresztneve Szentistván lesz.

Ez nem jött össze, de István nyugodtan lehet. Aztán onnantól magaviselet kérdése. (24.hu nyomán)

Frissítés: Időközben kiderült, hogy a Legolasz mégis engedélyezett név. A Gollam majd ezután jön valószínűleg.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!