Hanggal mentenek korallokat a kutatók

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy kutatócsoport a Maldív-szigeteken különleges korallmentő akciót végez.

A korallzátonyok kialakulásához bébikorallok, vagy korall-lárvák kellenek, amiknek amikor kifejlődnek, gyorsan kell találniuk egy biztos helyet, hogy letelepedhessenek. És ehhez adtak segítséget kutatók. Bár nincsenek füleik, agyuk, mégis „hallanak”. Kerülik a túl zajos helyeket, de azokat is, amelyek túl halkak.

A bébikorallok persze valójában nem hallanak, hanem apró sörtéikkel érzékelik a hang hatására létrejövő mozgást a vízmolekulákban. Így keresik a megfelelő frekvenciájú és viszonylag veszélytelen területet.

A kutatók most biztonságos területekről, víz alatti hangszóróval adnak ki olyan optimális vízi hangokat, amik oda vezetik a korall-lárvákat, és így kialakulhatnak a korallzátonyok. Amikor elegen vannak, már tudnak olyan hangokat „kiadni”, amivel a többieket is arra hívják.

A korallzátonyok nagyon fontosak. Sok tengeri élőlénynek adnak életteret (például az anyagcseréjük során felszabaduló szén-dioxid, nitrogén és foszfor az algáknak tápanyagforrás, de mészvázaik élő– és szaporodóhelyeket csinálnak más állatoknak). Csillapítják a tenger hullámzását (ezzel gyengítik a hurrikánokat), amivel csökkentik a part pusztulását.

A legnagyobb korallzátony, a Nagy-korallzátony Ausztrália északkeleti részén van. Védik az országot a Csendes-óceántól, csökkentik a hullámok és ciklonok erejét.

Kifehéredett korallok. Forrás: Wikipédia
Kifehéredett korallok. Forrás: Wikipédia

Sajnos a korallzátonyokat is fenyegeti a globális felmelegedés, nem véletlen, hogy a kutatóknak trükközniük kell a szaporításukhoz. Képesek stresszelni, ezt hívjuk korallfehéredésnek. Elvesztik színűket, mert a stressztől a pigmentjeik száma lecsökken. Stresszt a víz koszossága, a sok műanyag, a víz hőmérsékletének emelkedése és sótartalmának változása is okozhat. Okozhat még stresszt az iszaposodás, a túlhalászat és a turizmus is. (IFLScience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.