Klímaváltozás

Általában az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozást értjük alatta, a globális felmelegedést, ami napjainkban egyre erősebben érezhető. A Föld átlaghőmérsékletét elsősorban a Nap sugárzása határozza meg. Az ember ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátásával járul hozzá, amelyek az érkező hőt visszapattintják a földfelszínre, pont mint egy üvegtető. Ezek közül legfontosabb a szén-dioxid. Abból pedig rengeteget termel az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés is. A széndioxid-kibocsátás csökkentését a fogyasztás visszafogásával és átrendezésével lehetne elérni, de ez mindenféle kényelmetlenséggel járna, például emelni kellene az üzemanyag árát, és ezzel minden másét is. Ezért a politikusok nehezen vállalják az ilyen döntések kockázatát. Sokan inkább úgy tesznek, mintha nem lenne semmi komoly baj.

A szén-dioxid megkötésének legjobb eszközei a növények, ezért az erdőirtás, a növényvilág pusztítása is jelentősen hozzájárul a felmelegedéshez.

Folynak kísérletek a szén-dioxidot a levegőből kivonó technológiákkal, de ezek egyelőre drágák és rengeteg energiát igényelnek – és az energiatermelés többnyire szintén üvegházhatású gázokkal jár. Számos újdonság ígér megoldást, ilyenek a napelemek és az elektromos autók, de ezeknek a gyártása ugyancsak környezetszennyező.

A klímaváltozás Magyarországot sem kíméli. A vízhiány, az átlaghőmérséklet növekedése a következő években súlyosan érinteni fogja a mezőgazdaságot, átalakul hazánk élővilága, állat- és növényfajok tűnnek el, és mindennapossá válnak a vadon élő kaktuszok. A globális felmelegedés okozta problémák egész országokat tehetnek tönkre, ami tömeges népvándorláshoz, háborúkhoz és egyéb katasztrófákhoz vezet. A klímaváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb próbatétel lesz.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!