Holnap reggel csillaghullás! 

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Óránként akár 130 hullócsillagot is megfigyelhetsz, mert január 4-én, a pirkadat előtti időszakban lesz legjobban látható a Quadrantidák meteorraj érkezése. Nem kell megijedni, ezek a meteorok nem veszélyesek, úgyhogy a világ megmentésére biztosan nem lesz szükség. Sőt távcsőre sem, mert szabad szemmel is látható ez a csillagászati jelenség. 

Az évnek ebben az időszakában egyébként mindig látható ez a meteorraj, mert a C/1490 Y1 jelű üstökös magjának vékony porfelhője január elején keresztezi a Föld Nap körüli pályáját, ezért ilyenkor válik láthatóvá számunkra. 

Az űrben keringő kisebb kövek, porszemek a nagy sebességük miatt felizzanak a légkörben, ezért látod őket fényesnek. 

Tiszta égbolt esetén egyébként augusztusban (Perseidák) és decemberben (Geminidák) is megfigyelhetsz hullócsillagokat. Ez a két meteorraj sokkal több figyelmet kap, annak ellenére is, hogy óránként hozzávetőleg mindössze 80 hullócsillagot lehet látni. 

Ha szeretnéd megnézni a meteorrajt, akkor olyan helyre érdemes menni, ahol kevés az egyéb fényforrás, például kivilágított épületek, utak, házak, mert így ezek nem zavarják a látványt. Budapesten például ilyen hely lehet a Normafa vagy a Hármashatár-hegy. 

(Svábhegyi Csillagvizsgáló, hvg.hu)

 

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?