15 éves a bitcoin

Tizenöt éve, azaz 2009. január 3-án bocsátották ki az első bitcoint. Ez egy kriptopénz, ami egy digitális cserekereskedelmi eszköz. A bitcoint egy Satoshi Nakamoto fórumos álnéven működő ismeretlen alkotta meg. Azt, hogy ki ő, csak sejteni lehet, a legvalószínűbb, hogy nem is egy ember, hanem egy csoport áll a bitcoin mögött.

Korábban már voltak tervek arra, hogy legyen egy olyan pénz, vagy pénzhez hasonló valami, ami az államoktól és a bankoktól is független. A bitcoint is kimondottan a 2008-as nagy pénzügyi világválságra válaszul hozták létre.

A bitcoinok száma véges, az alkotók 21 millióban határozták meg a számukat. Ennek ma már legalább a 90%-a forgalomban van, de még mindig megéri „bányászni”. Ezt persze virtuálisan kell, nem csákánnyal: nagy teljesítményű számítógépeken meghatározott feladatokat kell elvégezni.

Pixabay

Kezdetben ehhez elég volt egy otthoni számítógép is, de aztán ahogy a kriptopénz árfolyama nőtt, úgy nehezedtek a „bányászathoz” elvégzendő feladatok, és ezek megoldásához már nagyon nagy teljesítményű gépek kellettek. Egy ponton a kriptobányászat áramszükséglete meghaladta Dánia vagy Ausztria éves áramfogyasztását is.

És hogy miért érdemes még mindig bitcoinra bányászni?

A bitcoin árfolyama kezdetben nagyon alacsony volt. Emlékezetes történet, hogy az első valódi, azaz nemcsak digitális felhasználása az volt, amikor valaki 10000 Bitcoint fizetett két pizzáért. Az elmúlt években viszont annyira felment az árfolyam, hogy 2021-ben 10000 bitcoinért már öt új Airbus repülőgépet lehetett venni.

Ma egy bitcoin közel 15 millió forintot ér, de az árfolyam folyamatosan változik. 2009 óta többszáz kriptopénz jelent meg, de egyik sem tudta megközelíteni a bitcoin népszerűségét. (xtb.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.