Írj kézzel, hogy jobban fogjon az agyad!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Manapság már jóval gyakrabban használjuk a számítógépet, telefont, és gépelünk, ahelyett, hogy kézzel írnánk. Norvég kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy ha gyakrabban használjuk a kezünket írásra, mint gépelésre, az javíthatja a memóriát és segíthet a tanulásban is.

A kutatásban 36 norvég egyetemista vett részt, és az volt a feladatuk, hogy a képernyőn megjelenő szót írják le egy digitális toll segítségével, vagy gépeljék be a billentyűzeten. Erre a feladatra minden esetben 25 másodpercük volt. 

A diákok fejére egy sapkaszerű eszközt helyeztek, amelyen 265 érzékelő volt. Ezek segítségével vizsgálták az agy elektromos jeleit.

Így azt is meg tudták figyelni, hogy írás és gépelés közben az agy mely területei aktívak, és hogy ezek a területek kommunikálnak-e egymással. 

Az összegyűjtött adatok azt mutatták, hogy amikor a diákok kézzel írtak, az agy több területe is aktív volt. Például az, amelyik a képalkotásért, amelyik az érzékelésért, illetve amelyik a mozgásért felelős. Amikor viszont gépeltek, akkor az agynak csak egy kis része aktiválódott, és ez nem kommunikált a többi területtel. 

Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy amikor kézzel írunk, az egyes betűk írásmódja nagyon különbözik egymástól, míg a billentyűk, bár különböző betűket jelölnek, végeredményben ugyanúgy működnek, így nincs szükség komolyabb agyi tevékenységre. (NBC News)

A kiemelt kép forrása: NTNU.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.