Magyar gimisek nyertek Oxfordban, veszélyes medve mászkál Szlovákiában – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Magyar lányok győztek egy oxfordi vitaversenyen. Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra, a British International School Budapest diákjai a világ legnagyobb és leghíresebb középiskolai szintű vitaversenyét, az Oxford Uniont nyerték meg. A brit parlamenti vita hagyományaira épülő versenyen a 2 fős csapatoknak rövid felkészülés után egy-egy adott tételmondat mellett vagy ellen kell érvelniük angolul. A kérdések aktuális külpolitikai, gazdasági témákkal lehetnek kapcsolatosak, de előkerülnek társadalmi igazságtalansággal vagy épp kultúrával foglalkozó kérdések is. (444)

Hőkamerás drónnal keresik, hogy aztán kilőhessék azt a medvét, amelyik vasárnap öt embert sebesített meg a szlovákiai Liptószentmiklóson. A támadásnak a rendőrök vetettek véget, akik visszakergették az erdőbe a megvadult állatot. A medve miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a városban. Az állat feltehetően most is az erdőben kószál, az állami és a városi rendőrök is keresik őt. Szlovákiában korábban felállítottak egy veszélyes medvék kilövésére szakosodott akciócsoportot, ők is a helyszínen vannak. (hvg.hu / Bumm.sk)

75 551-en látták a Most vagy soha! című kalandfilmet a nyitóhétvégén. Az 1848. március 15-én játszódó film ezzel több mint 162 millió forintot hozott a konyhára. Visszahozni az árát valószínűleg nem fogja, ugyanis 6 milliárd forint közpénzből készült. Az elmúlt héten több hírportál is írt arról, hogy néhány iskolában kötelező program megnézni a filmet – de azt még nem tudni, hogy a kivezényelt iskolások mennyivel dobták meg a nézőszámot. (Rákay Philip, Facebook / Kispolgár)

Facebook

Még nem hallgatta ki a rendőrség K. Endrét. Korábban írtunk arról, hogy K. Endre – a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, aki kegyelmet kapott Novák Katalintól – nemrég megpróbálta rávenni a pedofil V. János egyik áldozatát, hogy változtassa meg a vallomását. Mivel erről az esetről rejtett kamerás felvétel is készült, a rendőrség közölte, hogy nyomozást indított. Az elkövető személye a felvételeknek köszönhetően könnyen beazonosítható, de a rendőrség még nem hallgatta ki és nem gyanúsította meg K. Endrét. (Népszava)

Őrülten cuki dikdikbébi született a San Diego-i Állatkertben. A dikdik a világ legkisebb antilopfaja, felnőttként mindössze 3-6 kilót nyom, és általában maximum 70 centi hosszúra nő. Száraz bozótosban él, dús növényzetre van szüksége az életben maradáshoz és a táplálkozáshoz. A San Diego-i antilopgyerek az Abeba nevet kapta, ami sémi nyelven virágot jelent. Az állatkert büszkén mutatta be a jövevényt, aki jelenleg főleg az anyukáján csüng és ügyetlenül ugrándozik. (Yahoo)

San Diego Zoo Wildlife Alliance

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!