Isten éltessen, Földanya!

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Ezen a napon az egész világon igyekeznek felhívni a figyelmet bolygónk természeti kincseinek megóvására.

Talán láthattad már, hogy a Google is ünneplőbe öltözött. Ha rákattintasz a keresőre, ezt fogod látni:

Google

A betűkhöz tartozó képek a világ hat kontinensén készültek, ahol az emberek, közösségek és kormányok nap mint nap azon dolgoznak, hogy segítsenek megóvni a bolygó természeti szépségét, biológiai sokféleségét és erőforrásait. A légifelvételek azt hangsúlyozzák, hogy ezeket a csodákat meg kell őriznünk az utánunk következő generációk számára. Ha rákattintasz a képre, a keresés „a klímaváltozás elleni küzdelem helyzete” oldalra visz majd. Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Föld napját, aminek az egyik jelmondata:

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

2024-ben a Föld napján a műanyagok vannak a fókuszban. A Föld napja Alapítvány szerint a mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk.

Unsplash

Azzal, hogy az emberiség beavatkozik a természet évezredes egyensúlyába, veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok és a növények fennmaradását. A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékáért az étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

Az alapítvány felhívta a figyelmet arra is, hogy kis lépésekkel mindenki vigyázhat a Földre, akár te is. Ha teheted:

  • építs közösséget, zöldítsd a környezetedet,
  • ültess fát, termelj haszonnövényeket,
  • komposztálj, és igyekezz minél kevesebb szemetet termelni,
  • válaszd a közösségi közlekedést, amikor csak lehet,
  • ne vásárolj csomagolt termékeket, válts környezetbarát szerekre,
  • félkész, kész ételek helyett egyél friss zöldségeket és gyümölcsöket és kevesebb húst!

Ezekkel a lépésekkel pedig nem csak a környezetedet, hanem az egészségedet is megajándékozod. Te mit teszel azért, hogy megóvd a Földet? Írd meg nekünk a belső üzenetküldőben!

Kiemelt kép: Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Egy fiaskótól még nem történik tragédia!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.