Tovább harcol Karsai Dániel, a NASA-ban jártak a magyar űrhajósok – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az új köztársasági elnököt, Sulyok Tamást is megkeresi az életvégi döntés szabadságáért harcoló Karsai Dániel. A súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogászról ebben a cikkben írtunk bővebben. Karsai nemrég interjút adott testvérével, Péterrel együtt, amelyből kiderült: Novák Katalin lemondása után Sulyok Tamást is megkeresik a javaslatukkal. Ennek az lenne a lényege, hogy a köztársasági elnök vállalja: kegyelmet ad azoknak az embereknek, akik segédkeznek egy gyógyíthatatlan, súlyosan szenvedő beteg halálában. A magyar közvélemény 70 százaléka egyébként egyetért az életvégi döntés jogával. (RTL)

A NASA központjában jártak a magyar űrhajósjelöltek. A HUNOR nevű űrhajósprogram célja, hogy ismét magyar űrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra. Az asztronauta várhatóan önálló magyar kísérletekkel és magyar fejlesztésű műszerekkel vesz majd részt a nemzetközi küldetésben. A jelöltek most megnézhették az űrállomás pontos mását, ahol a kiképzés zajlik, de elméleti és gyakorlati képzést is kaptak. Többek között egy centrifugaszerű gépben kellett ülniük 45 percig, ezzel szimulálták, milyen terhelést kapnának egy űrhajó felbocsátásánál. A jelöltek egészségi állapotát – pulzusát, légzését – folyamatosan követték és rögzítették a szimuláció alatt. (HUNOR / Facebook)

HUNOR – Magyar Űrhajós Program

Egy rossz hír a Föld napján: Európa gyorsabban és szélsőségesen melegszik, mint a többi kontinens. Ezt az EU klímafigyelő szolgálata, a Copernicus vizsgálta meg. A tavalyi évet példátlan hőhullámok, erdőtüzek és áradások jellemezték. A hőmérséklet összességében 1,1%-kal haladta meg az átlagot, ami 2,5 százalékkal magasabb az iparosodás előtti szintnél. A Copernicus szerint a hőség okozta halálesetek száma a régióban az elmúlt 20 évben mintegy 30 százalékkal nőtt. A kutatók szerint a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válnak, és egyre nagyobb kihívást jelent majd ezekkel megbirkózni. (Euronews)

Egy csapat kamionos fogadott be egy hajléktalan kakast az Egyesült Államokban. Az arizonai kamionosokat képző iskola parkolójában időnként felbukkant egy kakas, aki amúgy egy roncstelepen lakott és senki sem gondoskodott róla. A kakas egyre többször lógott be a parkolóba, és nagyon hamar az iskola részévé vált. Az intézmény vezetői Chesternek nevezték el az odaszokott kakast, akinek mindig mindenki nagyon örül. A suli nemrég hivatalossá tette, hogy Chester közéjük tartozik. Mivel az iskolában mindenki láthatósági mellényt visel, amikor a pályán tartózkodik, Chester is kapott egyet, nehogy elgázolják. A kakas azóta rengeteg sétálgat a pályán és büszkén felügyeli a folyamatokat. (TheDodo)

Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!