Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jó meleg, napos idő lesz, és ez legalább szerdáig nem is változik. Imola napja van. Az imola egy növénynév, a búzavirág tartozik ide, más csinos vadvirágok mellett. De eredetileg az imola azt jelenti, mocsár. Ami inkább férfinévnek hangzik, de az se lett belőle.

Mellettem robbant fel egy szerelembomba! – énekelte jó huszonöt évvel ezelőtt a Back II Black együttes. A szerelmi bombázás létező jelenség, bár huszonöt éve még nem hívták sem így, sem ahogy ma: love bombingnak. Erről a manipulációs technikáról írunk ma, hogy ha esetleg felrobbanna a közeledben, akkor felismerd, és időben fedezékbe vonulhass.

Szerencsére igazi bombázástól nem kell tartanod, ahogy tegnap elmagyaráztuk. Az még sokkal ijesztőbb dolog. A második világháború elején a németek ezt még tetézték is. Zuhanóbombázóik addig nem látott pontossággal találták el a célpontokat, és direkt szirénákat szereltek rájuk, hogy az ellenség még jobban rettegjen tőlük. A zuhanóbombázó németül Sturzkampfflugzeug. De ezt még a németeknek is kellemetlen volt kimondani, úgyhogy a stuka becenevet kapták.

A stukák aztán pár év után eltűntek, mert a szovjet és brit vadászgépek halomra lőtték őket. Nevüket viszont megörökölték a budapesti villamosok, amelyek nagyon hasonló hangot adtak gyorsításkor és lassításkor. Persze már ezek is nyugdíjba vonultak régen.

És ha most azon morfondírozol, hogy láttál már valahol ordító harci gépeket egy gonosz birodalom hadseregében, akkor nem tévedsz. Azt nem állítjuk, hogy minden mindennel összefügg. De kevesebb a véletlen, mint tudatlanul gondolnánk!

Békés, szép napot kívánunk!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.