Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kellemesen meleg lesz, a pusztító hőség majd hétvégén tér vissza. Éljenek az Erzsik és az Ulrikok!

Ma ünneplik az Egyesült Államokban a függetlenség napját. Ez ott a legnagyobb nemzeti ünnep, körülbelül mint a mi március 15-énk és október 23-ánk együtt. Csak náluk ez nem egy elbukott forradalom volt, hanem össze is jött nekik. Annyira, hogy aztán már tőlük kezdték félteni a függetlenségüket más államok.

Magyarországon például a kommunista diktatúrában az egyik közellenség a jampec volt. A jampecnek nevezett fiatalok igyekeztek stílusosan öltözködni, nyugati zenéket hallgattak, és ha hozzájutottak, rágógumiztak. Meg is kapták, hogy Amerika-majmolók, akiknek nem elég jók a magyar szokások és a szocializmus. Pedig csak élni akartak és csinosan kinézni. Ami akkoriban nem volt egyszerű feladat. Sokan maguk varrták kézzel a ruhákat, amiket kézről kézre adott magazinokban láttak. Nem politizáltak, de az akkori hatalom már a különbözéstől, a szokatlan ruhától is kiakadt.

Magyar jampecok 1958-ban. Fotó: Lipovits Károly / Fortepan

Szerencsére ezen túl vagyunk. Bár ma is akadnak, akik féltik a fiatalokat a nyugati kultúrától, zenétől meg mindentől, ami nem népviselet és csárdás. Majd túl leszünk rajtuk is, előttünk az élet.

Ha nem is annyi, mint egy óriásteknősnek. Róluk is lesz ma szó, és egy olyan sajtról, amiről talán nem is akartál tudni. De hát nem hozhatunk mindig csak jó híreket. Hová lenne akkor az igazság? Márpedig egy újságnak az a legfontosabb!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.