Jó reggelt!

És bódog névnapot a Bódog nevűeknek! Ma se lesz meleg odakinn. Ha nincs sürgős teendő, és a szüleid benne vannak, jó nap ez egy pogácsasütésre. Vihetsz belőle majd tízórait. Mert ne felejtsd, holnap már hétfő!

A pogácsa mitikus, legendás ételünk nekünk, magyaroknak. A legkisebb fiú hamuban sült pogácsával megy világgá. Aztán leveri a sárkányt, lediplomázik, elmegy egy nagyvállalathoz dolgozni, és nyugdíjig minden egyes értekezleten pogácsát majszol. Ennek ellenére a pogácsa szó a déli szlávoktól került hozzánk, ők meg az olaszból szerezték, azok pedig a latinból. Az olasz focaccia inkább kerek lángosra hasonlít, és abból lett végül a pizza. Ezt a kenyérlángost hívták Erdélyben lapótyának, a Balaton mellett pedig pomposnak. A pogácsa már a mobil változat, ami zsebben is elfér. Persze született belőle rengetegféle, például a gazdagon ízesített nyüszü-pogácsa, amit lakodalmakra sütöttek.

Ma délután azt is megtudjátok, hová lett a boltból a tepertős pogácsa, és mi köze ehhez Brüsszelnek. De ha már a meséknél tartunk: írunk az Európa nyakán maradt királyokról. És arról is, hogy mizu az energiaitalokkal. Veszélyes? Ártalmatlan üdítő? Igazuk van a szüleidnek, ha ágálnak ellene?

Jó pogácsázást és pihenést mára!

(Ide bökve írhatsz nekünk levelet, ha van kedved.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!