Elnököt választottak Tajvanban

A kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje nyerte a tajvani elnökválasztást. Az eredményt elismerték a vesztesek, így a következő elnök biztosan Laj Csing-tö lesz.

Tajvan szigetország Kína partjánál, területe alig több, mint Magyarország harmada. Kína saját részének tekinti, és gyakorlatilag naponta fenyegetőzik azzal, hogy elfoglalja. Ha kell, katonai erővel. Valóban, a tajvaniak etnikailag, eredetüket tekintve kínaiak. Viszont Tajvan szabad, demokratikus ország, ahogy ez a választás is mutatja. Semmi kedvük ahhoz, hogy a Kínai Kommunista Párt diktatúrájában éljenek. Ezért is szavaztak most a kormánypárti jelöltre, és nem arra, aki szorosabb kapcsolatot akart Kínával.

Laj Csing-tö (jobbra) a leköszönő elnökkel, Caj Ing-vennel. Forrás: Tajvani Elnöki Hivatal

Az eddigi elnökasszony, Caj Ing-ven nem indulhatott újra harmadszor. Kínában ilyen szabály nincs, ott Hszi Csin-ping élete végéig elnök lehet. Elvileg.

Egy tajvani háború súlyos károkat okozna nemcsak a tajvaniaknak, hanem az egész világnak. Az elektronikai ipar erősen függ a tajvani processzorgyártástól, valószínűleg a te mobilodban is dolgozik néhány tajvani alkatrész. Bár Tajvan sokkal kisebb a behemót Kínánál, hadserege meglehetősen erős, és az Egyesült Államok védelmét élvezi.

A világ abban reménykedhet, hogy Kína tanult az orosz-ukrán háborúból, és belátta, hogy elfoglalni és megszállni egy országot nem olyan egyszerű dolog. Akkor sem, ha a támadó túlerőben van.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!