Elnököt választottak Tajvanban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje nyerte a tajvani elnökválasztást. Az eredményt elismerték a vesztesek, így a következő elnök biztosan Laj Csing-tö lesz.

Tajvan szigetország Kína partjánál, területe alig több, mint Magyarország harmada. Kína saját részének tekinti, és gyakorlatilag naponta fenyegetőzik azzal, hogy elfoglalja. Ha kell, katonai erővel. Valóban, a tajvaniak etnikailag, eredetüket tekintve kínaiak. Viszont Tajvan szabad, demokratikus ország, ahogy ez a választás is mutatja. Semmi kedvük ahhoz, hogy a Kínai Kommunista Párt diktatúrájában éljenek. Ezért is szavaztak most a kormánypárti jelöltre, és nem arra, aki szorosabb kapcsolatot akart Kínával.

Laj Csing-tö (jobbra) a leköszönő elnökkel, Caj Ing-vennel. Forrás: Tajvani Elnöki Hivatal

Az eddigi elnökasszony, Caj Ing-ven nem indulhatott újra harmadszor. Kínában ilyen szabály nincs, ott Hszi Csin-ping élete végéig elnök lehet. Elvileg.

Egy tajvani háború súlyos károkat okozna nemcsak a tajvaniaknak, hanem az egész világnak. Az elektronikai ipar erősen függ a tajvani processzorgyártástól, valószínűleg a te mobilodban is dolgozik néhány tajvani alkatrész. Bár Tajvan sokkal kisebb a behemót Kínánál, hadserege meglehetősen erős, és az Egyesült Államok védelmét élvezi.

A világ abban reménykedhet, hogy Kína tanult az orosz-ukrán háborúból, és belátta, hogy elfoglalni és megszállni egy országot nem olyan egyszerű dolog. Akkor sem, ha a támadó túlerőben van.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!