Jó reggelt!

Ennyi volt a havazás egyelőre, majd vasárnap jöhet még egy adag, addig megküzdünk azzal, ami itt maradt. Hogy ki az a hincsellér, akire szükség van ilyenkor? Nos, nevezték inzsellérnek és még sokféleképpen, de a mai hadseregekben utásznak hívják. Ők csinálnak utat oda, ahol nincs, építenek hidat, és kiássák a hóból az elakadt járműveket. Jelentett még egyszerűen mérnököt is. És hogy is mondják mindkettőt angolul? Igen, ez ugyanaz a szó: engineer. Németen, francián keresztül jött a latinból, a magyarok pedig egészen a nyelvújításig vállat vontak, és azt mondták, hát jó, akkor hívjuk a hincselléreket. És még a mai gyerekeket szólják meg, hogy félig angolul beszélnek!

Szükségük is van az angolra, főleg ha hincsellérnek készülnek, hiszen ma már a mesterséges intelligencia nemcsak kijavítja a matekházit, még azt is megmondja, hol hibáztál – de egyelőre csak angolul. Erről írunk ma. És arról is, hogy manapság már nagyjából elfogadjuk, ha egy lány mérnöknek tanul, vagy akár utásznak, viszont az őskorban a nők simán elmentek mamutra és bármi másra vadászni, nem pedig a barlang körül gyűjtötték a bogyót, ahogy sokan hisszük.

Mária és Emőke napja van. Előbbit talán nem kell bemutatni Mária országában; az Emőke pedig szó szerint csecsemőt jelent. Mintha ideiglenesen nevezték volna el így a babát, aztán úgy maradt. De hát a Kispolgár is pont így járt.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!