Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Legfeljebb egy kicsit eseget és fújogat, de alapvetően tavasz lesz. Ma Edina és Viktor napja van. Az Edina a germán nemes szóból ered, a Viktor pedig azt jelenti latinul, hogy győztes. Van is magyar párja, a Győző, illetve Győzike.

Viktor valóban győztes, legalábbis a választásokat mindig meg szokta nyerni. A magyar politika egyik fő témája, hogy ez miért van így. Az ellenzékiek azt állítják, hogy azért, mert mindenféle sötét üzelmekkel hozza előnybe a pártját, és akadályozza a többi játékost. A támogatói szerint viszont egyszerűen azért nyer, mert akkora egy jóságos hős, mint a Batman. Ezen aztán el lehet vitatkozni a végtelenségig, és nagyon ritkán fordul elő, hogy meggyőzik egymást.

A magyar nyelv gazdagságának viszont mind együtt örülhetünk. Például a denevérre is van egy csomó szavunk, és az egyik legviccesebb az estilapatyika. De azért jó, hogy nemcsak ez van, mert ha annak idején a Denevérember Magyarországon úgy jelenik meg, mint Estilapatyika-ember, akkor senki se vette volna komolyan. És az sem mentette volna meg, ha inkább ő lesz a Pupodriember. Mert a pupodri is denevért jelent.

Szóval sose baj, ha sokfélék a szavaink, és mi magunk is azok vagyunk. Ezért ma különleges hősökről írunk: nőkről, akik minden előítéletre rácáfolva feltaláltak dolgokat, amelyek többségét ma is használjuk. Nekik sokszor keményen meg kellett küzdeniük azért, hogy komolyan vegyék őket, és ez nem a nevükön múlt, hanem a nemükön. Ma már valamivel jobb a helyzet. De hogy lesz-e még jobb, az már rajtatok múlik majd.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?