Jönnek a cinegék, Svédország NATO-tag lett – híradó

Beindult a parlamenti szavazógyár hétfőn: a tavaszi ülésszak első napján az Országgyűlés hivatalosan is elfogadta Novák Katalin lemondását, majd megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnöknek (róla itt írtunk bővebben). Sulyok nem foglalja el rögtön a pozíciót, a következő nyolc napban Kövér László lesz az átmeneti elnök. Másfél évnyi teljesen érthetetlen huzavona után a svédek NATO-csatlakozását is megszavazta a kormány. Az erről szóló javaslatot még 2022 nyarán nyújtották be a parlamentben, de azóta különböző indokokra hivatkozva nem szavaztak róla. (Kispolgár)

Túlélte a hosszú holdi éjszakát és újra kapcsolatba lépett a Földdel a japán űrszonda, a SLIM. A szondáról a landoláskor már írtunk nektek, akkor ugyanis felborult és egy időre ki kellett kapcsolni. Január vége óta azonban működik az energiaellátása. A nehéz indulás miatt a japán űrkutatási hivatal nem is gondolta volna, hogy a SLIM túléli a hosszú holdi éjszakát, ami egyébként 14 földi éjszakával egyenlő. A több mint két méter hosszú SLIM csaknem kétszáz kilót nyom, de ember nincs a fedélzetén. A szonda célja, hogy begyűjtse és elemezze a Shioli-kráterben található kőzeteket. (Reuters)

JAXA

Jön a tavasz, jönnek a postaládákba befészkelő cinegék – hívták fel a figyelmet természetvédők. A széncinege a legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. A legtöbbször harkályodúkban költ, de a mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Gyakori jelenség, hogy belopózik a postaládákba is, azok ugyanis a méretük és a röpnyílásuk miatt igen jó kis lakhelyet biztosítanak a számára. A baj csak az, hogy az oda bedobált levelek és küldemények veszélyesek a kotló madárra és a tojásaira is. Ezt sokféleképpen orvosolhatjuk: például cinegebiztossá tehetjük a postaládát, vagy segíthetünk nekik átköltözni egy másik odúba. Ha nem sikerül vagy nem akarjuk kilakoltatni őket, akkor hagyjunk egy cetlit a postásnak, hogy átmenetileg máshová tegye a leveleket. (MME)

Világrekordot döntött egy ugandai környezetvédelmi aktivista, aki 16 órán keresztül ölelgetett egy fát. Nem ez a leghasznosabb rekord a világon, de legalább jó üzenete van. A 29 éves Faith Patricia Ariok azért vállalkozott erre a kihívásra, hogy ezzel ösztönözze az embereket a faültetésre és arra, hogy vigyázzanak a meglévő fákra, erdőkre. Szerinte a fák a legerősebb katonáink az éghajlatváltozás elleni harcban. Faith nem tarthatott szünetet, a karjait nem engedhette le és nem ülhetett le a rekordkísérlet 16 órájában. Egyébként ez már a harmadik próbálkozása volt, az elsőnél kikapcsolt a kamerája, a másodiknál pedig eleredt az eső. (GWR)

GWR

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!