Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Öltözz jól fel, mert hidegen indul a nap, és borongós marad! Még az eső sem kizárt. Ma Sándor napja van. Lehet, hogy neked már nincs is Sanyi nevű osztálytársad, mert ma már nem igazán divatos név. Manapság kétszer annyi gyerek lesz Nimród, mint Sándor. De régebben az egyik leggyakoribb férfinév volt, úgyhogy fel se lehetne sorolni a híres Sándorokat.

Petőfi nyilván a könyöködön jön ki így március közepén, úgyhogy őt hagyjuk is, van egy másik költőnk, Weöres Sándor. (Aki a nevét vörösnek ejtette.) Biztos, hogy számtalan mondókáját ismered kiskorodból, mert az egyik legjátékosabb költő, a magyar nyelv és a ritmus nagymestere volt. Például ő írta, hogy

Süt a pék, süt a pék
Gezemice-lángost.

De azt általában nem magyarázzák el az óvónők, hogy mit is süt a pék. Pedig a gezemice hasznos szó! Szinte mindent jelent, ami többféle és rendetlen. Olyan, mint az izé, csak többesszámban. Gezemice például a csalamádé, amibe össszevágnak mindenféle savanyúságot, de ha disznóól van az asztalodon vagy a szekrényedben, az is gezemice. A gezemice-lángos tehát egyfajta házi pizza lehetett, amire rádobálták a maradék kolbászt, szalonnát, uborkát és zöldséget, hogy ne vesszen kárba.

Egyébként senki se tudja, honnan jön ez a szó, még a tegnap említett ufóknál is nagyobb rejtély. Lehet, hogy ők tanították az ősmagyaroknak!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!