Jó reggelt!

Sáros, havas künn a hegyoldal,
Egy vándor megy az éjen által.
A szíve telistele gonddal,
És a cipője tele lábbal.
(Ismeretlen angol költő, Kosztolányi Dezső fordítása)

Kellemes, kicsit szélfútta, napos időnk lesz. Leó és Glória, valamint a költészet napja van. Ezt nem nehéz unalomba fullasztani. Elég sok gyereknek az élettől is elmegy a kedve, ha versekről kezdenek beszélni nekik. De ha így van, az az iskola vagy a tanár hibája. Hiszen milliónyi vers van, például minden popsláger vagy rapszám is az. Ma mutatunk néhányat, amiken valószínűleg nem fogsz unatkozni. A költők, legalábbis a jó költők a nyelv nagymesterei. És ha valaki valamit nagyon tud, az általában érdekes – legyen az akár lovaglás, kardkovácsolás vagy Fortnite.

Ami még jó a költészetben, hogy nem kell hozzá se ló, se üllő, se számítógép, csak valami írószer. Viszont verset írni lehet lovakról és számítógépekről, sőt, ma már a számítógép is egyre ügyesebben ír verseket. De költőládának mégsem azt hívják, hanem egy fadobozt, amit madaraknak raknak ki. Nekik is megvan a maguk költészete.

Bizonyára üllőről is írtak már verset. Naná! És éppen Kosztolányi Dezső: Üllői úti fák!

A versfaragáshoz viszont nem tudunk útmutatást adni, ahogy a többi hobbihoz szoktunk. Pont azért, mert vers millióféle van, és a legfontosabb, hogy neked kedved legyen megírni. Próbáld meg akár ma!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!