Jó reggelt, itt a hideg

Sajnos ma hűvös, esős, kellemetlen időt hoz a hidegfront, ezzel kell beérniük a Henriettáknak és Herberteknek, akik ma névnapot tartanak. De csak pár napig kell kibírni, aztán újra tavasz lesz.

Ha ez megvisel, gondolj azokra az oroszokra, akik most mínusz húsz fokban, szőrmesapkában oroszkodnak el a szavazófülkébe vagy a kisboltba. Mármint Jakutföldön, hiszen Oroszország irdatlan nagy, és a másik végében napsugaras tavasz van. Ennél sokkal több érdekességet megtudhatsz ma róluk, egészen a Genya nevű krokodilig.

De mit csinál, aki oroszkodik? Ha azt hiszed, hogy ez olyan, mint a magyarkodás, akkor tévedsz, bár némelyik orosz is szereti verni a mellét arra, hogy ő mekkora hazafi. Az oroszkodás vagy orozkodás lopakodást, óvatos közlekedést jelent. Tehát nem minden orosz oroszkodik, és nem mindenki orosz, aki -kodik. A szó valószínűleg régebbi Oroszországnál, és ahhoz semmi köze. Az ősi orv, másképpen or szó tolvajt jelentett, és ma például a vadorzó, orvvadász, orgazda szavunkban él tovább. Márpedig a tolvajnak szokása lopakodni.

És lesznek még rejtélyes acéloszlopok, csókolózó ősemberek és gyógykutya is. Ha pedig kevesled, lapozz vissza nyugodtan. Attól, hogy valami régi, még lehet érdekes. Hát te se ma születtél!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!