Jöhetnek a lájkok: a patkányok is szeretnek szelfizni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Néhány évvel ezelőtt egy Augustin Lignier nevű francia művész arra volt kíváncsi, hogy vajon meg tud-e tanítani patkányokat arra, hogy fotókat készítsenek magukról.

A projekt során Lignier két patkányt vásárolt egy állatkereskedésből, és egy bonyolult ketrecet épített nekik. Valahányszor a patkányok megnyomták a fotógombot, kaptak egy cukorkát. Nagyjából egy hét alatt megtanulták, hogy ha megnyomják a gombot (ezzel pedig fotót készítenek magukról), akkor megjutalmazzák őket.

Augustin Lignier

Lignier a ketrec kialakítását a Skinner-dobozra alapozta, egy olyan eszközre, amelyet egy amerikai pszichológus talált fel az állatok viselkedésének tanulmányozására.

A két patkányt a művész Augustinnak és Arthurnak nevezte el (saját maga és a testvére után). Miután az állatok megtanulták a gombok működését, Lignier egy normális ketrecbe költöztette őket. Hátha elfelejtik az édességet! Később visszatette őket a fotódobozba, de ekkor úgy állította azt be, hogy ne minden gombnyomásra adagoljon cukorkát, csak véletlenszerűen.

Augustin Lignier

A patkányok azonban annyira bepörögtek, hogy egymás után többször is megnyomták a gombot cukorért. A bohóckodásukból egy sor szelfi született. A művész arra próbált rávilágítani a kísérletével, hogy

a közösségi médiafelületek is épp így működnek: mindig megjutalmazzák a felhasználót, hogy az újra és újra visszatérjen.

Miután néhány napot szelfizéssel töltöttek, a patkányok Lignier édesanyjához költöztek a dél-franciaországi Arles-ba. Haláluk után a hátsó kertben temették el őket. (CNN)

Kiemelt kép: Augustin Lignier / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?