Jöhetnek a lájkok: a patkányok is szeretnek szelfizni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Néhány évvel ezelőtt egy Augustin Lignier nevű francia művész arra volt kíváncsi, hogy vajon meg tud-e tanítani patkányokat arra, hogy fotókat készítsenek magukról.

A projekt során Lignier két patkányt vásárolt egy állatkereskedésből, és egy bonyolult ketrecet épített nekik. Valahányszor a patkányok megnyomták a fotógombot, kaptak egy cukorkát. Nagyjából egy hét alatt megtanulták, hogy ha megnyomják a gombot (ezzel pedig fotót készítenek magukról), akkor megjutalmazzák őket.

Augustin Lignier

Lignier a ketrec kialakítását a Skinner-dobozra alapozta, egy olyan eszközre, amelyet egy amerikai pszichológus talált fel az állatok viselkedésének tanulmányozására.

A két patkányt a művész Augustinnak és Arthurnak nevezte el (saját maga és a testvére után). Miután az állatok megtanulták a gombok működését, Lignier egy normális ketrecbe költöztette őket. Hátha elfelejtik az édességet! Később visszatette őket a fotódobozba, de ekkor úgy állította azt be, hogy ne minden gombnyomásra adagoljon cukorkát, csak véletlenszerűen.

Augustin Lignier

A patkányok azonban annyira bepörögtek, hogy egymás után többször is megnyomták a gombot cukorért. A bohóckodásukból egy sor szelfi született. A művész arra próbált rávilágítani a kísérletével, hogy

a közösségi médiafelületek is épp így működnek: mindig megjutalmazzák a felhasználót, hogy az újra és újra visszatérjen.

Miután néhány napot szelfizéssel töltöttek, a patkányok Lignier édesanyjához költöztek a dél-franciaországi Arles-ba. Haláluk után a hátsó kertben temették el őket. (CNN)

Kiemelt kép: Augustin Lignier / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!