Jönnek az okoserdők, rengeteg Szató lesz Japánban – híradó kedden

Magyarországon először született gyermeke egy szívátültetésen átesett nőnek. Ez egyfajta mérföldkő a magyar kardiológiai ellátásban (a kardiológia a szív és az erek betegségeivel foglalkozó tudományág). Az anya 2009-ben esett át szívátültetésen. Mikor nemrég kiderült, hogy babát vár, a kórházban, ahol megműtötték, már nagyon várták a kicsi érkezését. A baba azonban nem tudott várni, világra jött egy vidéki kórházban. Később mégis átszállították őket a kardiológiai intézetbe, ahonnan néhány vizsgálat után hazamehettek. Mindenki jól van! (Országos Kórházi Főigazgatóság)

Több melegrekord is megdőlt hétfőn. A bolondok napján csak úgy áramlott be a meleg levegő a Kárpát-medencébe, volt, ahol 30 fok volt. Jászszentlászlón már a hajnal is rendkívül enyhe volt hétfőn, ott csupán 17,4 fokig tudott lehűlni a levegő, amivel új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. (Vagyis még sosem volt ilyen meleg a leghidegebb óra.) Délutánra sokfelé alakult 25 fok felett a csúcshőmérséklet, sőt Kelebián egészen 30,2 fokig emelkedett, amivel megdőlt az országos napi melegrekord. De Budapesten is új napi melegrekord született: Újpesten 28,1 fokot mértek. A Kékestetőn egyébként még havazott ma reggel. (HungaroMet)

HungaroMet

Többmilliárd forintnyi uniós forrásból építenek okoserdőt és lombkoronás látványvilágot egy 700 fős zalai faluban. Eszteregnye-Obornakon 3,9 milliárdból épül majd „misztikus erdő”, ahol 120 fős rendezvényhelyszín, konferenciaközpont és étterem is lesz, valamint lombkoronasétány, kilátókkal. A másik fejlesztés „interaktív kaland és mesepark” néven fut majd, és nettó 3,8 milliárd forintból készül el. A dokumentumok szerint „virtuális élményt adó eszközök” is lesznek, egy többszintes fogadóépületben pedig VR-univerzumot kell létrehozni. (444)

Döbbenetes szakadék van a magyar iskolák között. Erről Radó Péter oktatáskutató beszélt nemrég egy interjúban. Szerinte az iskolarendszerben már bekövetkezett a legrosszabb: az egyházi iskolák egyes területeken behúzták a magasabb státuszú gyerekeket, és emiatt az állami iskolákban ugrásszerűen megnőtt a roma és a hátrányos helyzetű gyerekek aránya. Radó úgy véli, a rendszer jelenleg az eltérő anyagi helyzetű gyerekeket eltérő intézményekbe tereli. Ez pedig felerősíti a családi háttér hatását is: a gazdag gyerekeket Isten se menti meg attól, hogy bekerüljenek a felsőoktatásba, a szegényebb gyerekek viszont teljesen el vannak zárva a diplomaszerzés lehetőségétől. (Népszava)

Egy új tanulmány szerint, ha nem változtatnak a törvényeken, 2531-re mindenkinek Szató lesz a vezetékneve Japánban. A mostani törvény szerint a házastársaknak azonos vezetéknevet kell viselniük. Az esetek 95 százalékában a nők veszik fel a férjük nevét. Ez azt is jelenti, hogy a nagyon gyakori vezetéknevek még gyakoribbá válnak idővel. Így lett már most is nagyon sok Szató: a teljes lakosság 1,5 százalékának ez a vezetékneve Japánban. A második helyen amúgy a Szuzuki áll. A tanulmány szerzője elismerte, hogy az előrejelzései feltételezéseken alapulnak, de fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy ideje lenne megváltoztatni ezt a rendkívül elavult törvényt, máskülönben 500 év múlva a Szatók kénytelenek lesznek számokkal megszólítani egymást. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.