Jönnek az okoserdők, rengeteg Szató lesz Japánban – híradó kedden

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Magyarországon először született gyermeke egy szívátültetésen átesett nőnek. Ez egyfajta mérföldkő a magyar kardiológiai ellátásban (a kardiológia a szív és az erek betegségeivel foglalkozó tudományág). Az anya 2009-ben esett át szívátültetésen. Mikor nemrég kiderült, hogy babát vár, a kórházban, ahol megműtötték, már nagyon várták a kicsi érkezését. A baba azonban nem tudott várni, világra jött egy vidéki kórházban. Később mégis átszállították őket a kardiológiai intézetbe, ahonnan néhány vizsgálat után hazamehettek. Mindenki jól van! (Országos Kórházi Főigazgatóság)

Több melegrekord is megdőlt hétfőn. A bolondok napján csak úgy áramlott be a meleg levegő a Kárpát-medencébe, volt, ahol 30 fok volt. Jászszentlászlón már a hajnal is rendkívül enyhe volt hétfőn, ott csupán 17,4 fokig tudott lehűlni a levegő, amivel új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. (Vagyis még sosem volt ilyen meleg a leghidegebb óra.) Délutánra sokfelé alakult 25 fok felett a csúcshőmérséklet, sőt Kelebián egészen 30,2 fokig emelkedett, amivel megdőlt az országos napi melegrekord. De Budapesten is új napi melegrekord született: Újpesten 28,1 fokot mértek. A Kékestetőn egyébként még havazott ma reggel. (HungaroMet)

HungaroMet

Többmilliárd forintnyi uniós forrásból építenek okoserdőt és lombkoronás látványvilágot egy 700 fős zalai faluban. Eszteregnye-Obornakon 3,9 milliárdból épül majd „misztikus erdő”, ahol 120 fős rendezvényhelyszín, konferenciaközpont és étterem is lesz, valamint lombkoronasétány, kilátókkal. A másik fejlesztés „interaktív kaland és mesepark” néven fut majd, és nettó 3,8 milliárd forintból készül el. A dokumentumok szerint „virtuális élményt adó eszközök” is lesznek, egy többszintes fogadóépületben pedig VR-univerzumot kell létrehozni. (444)

Döbbenetes szakadék van a magyar iskolák között. Erről Radó Péter oktatáskutató beszélt nemrég egy interjúban. Szerinte az iskolarendszerben már bekövetkezett a legrosszabb: az egyházi iskolák egyes területeken behúzták a magasabb státuszú gyerekeket, és emiatt az állami iskolákban ugrásszerűen megnőtt a roma és a hátrányos helyzetű gyerekek aránya. Radó úgy véli, a rendszer jelenleg az eltérő anyagi helyzetű gyerekeket eltérő intézményekbe tereli. Ez pedig felerősíti a családi háttér hatását is: a gazdag gyerekeket Isten se menti meg attól, hogy bekerüljenek a felsőoktatásba, a szegényebb gyerekek viszont teljesen el vannak zárva a diplomaszerzés lehetőségétől. (Népszava)

Egy új tanulmány szerint, ha nem változtatnak a törvényeken, 2531-re mindenkinek Szató lesz a vezetékneve Japánban. A mostani törvény szerint a házastársaknak azonos vezetéknevet kell viselniük. Az esetek 95 százalékában a nők veszik fel a férjük nevét. Ez azt is jelenti, hogy a nagyon gyakori vezetéknevek még gyakoribbá válnak idővel. Így lett már most is nagyon sok Szató: a teljes lakosság 1,5 százalékának ez a vezetékneve Japánban. A második helyen amúgy a Szuzuki áll. A tanulmány szerzője elismerte, hogy az előrejelzései feltételezéseken alapulnak, de fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy ideje lenne megváltoztatni ezt a rendkívül elavult törvényt, máskülönben 500 év múlva a Szatók kénytelenek lesznek számokkal megszólítani egymást. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!