Jó reggelt!

Folyamatosan melegszik az idő, hétvégére szinte nyár lesz. Ma viszont még lehet szél, délután kisebb eső is.

Richárd, Buda és Hóvirág napja van. Igen, ezek is létező nevek, legfeljebb ritkák. A hóvirág egyébként nemcsak bájos, de mérgező is. Viszont az ókorban valószínűleg gyógyszerként használták, mégpedig mérgezésre. Ezzel védekezik Odüsszeusz Kirké varázslónő mérge ellen, amely társait disznóvá változtatta:

„Éjszinü volt a gyökér és tejszinü volt a virága…”

A modern orvostudomány előtt körülbelül ilyen találgatásokból állt a gyógyítás. Gyógyfüvek, termések, és a belőlük főzött tea, vagy ahogy Szatmárban mondták: szörpicse volt a betegek reménysége. Aztán vagy bejött, vagy nem. A fent látható pestisdoktor maszkja például nem azért ilyen, hogy madárnak nézzen ki, hanem mert a csőrben gyógynövényeket tartottak, és bíztak benne, hogy azok megelőzik a fertőzést. (Nem előzték meg.)

Nos, a hóvirág egy egészen gusztusos orvosság azokhoz képest, amiket ma mutatunk. Egyelőre elég annyi, hogy múmiát rágcsálni mégiscsak gyomorforgatóbb. Persze lesz híradó is, és reméljük, nem csinálnak estig a felnőttek semmi olyan disznóságot, ami felülmúlná a középkori gyógymódokat!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Kinek van kedve ebben a melegben iskolába menni?

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.