Karácsonyt támogatják a diákok, limezöld kiskutya született Floridában – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A három legnagyobb diákszervezet Karácsony Gergelyt támogatja a főpolgármesteri választáson. A hírt az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront és a Fridays For Future közleményben jelentette be. Mint írták, Karácsony mellett Vitézy Dávid főpolgármester-jelölttel is egyeztettek a döntést megelőzően, akik mindketten megígérték, hogy megvalósítják a Mi Budapestünk nevű programot. A szervezetek által kidolgozott programban olyan pontok szerepelnek, mint a Budapesti Diákönkormányzat létrehozása (amely beleszólást biztosít a diákoknak Budapest ügyeibe), átfogó mentálhigiénés program elindítása, finomabb, egészségesebb és fenntarthatóbb menza kialakítása, az iskolák környezetének javítása, és sok minden más is: ezeket ide kattintva tudod elolvasni. (Kispolgár)

Ferenc pápánál tett látogatást Sulyok Tamás köztársasági elnök csütörtökön a Vatikánban, ahol közösségeik jövőjéről beszélgettek. A pápa magyarul köszöntötte az 1500 fős Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait az audienciateremben. Ott kijelentette, hogy tavaly áprilisban zarándokként, testvérként, barátként látogatott Magyarországra, útját pedig hálával hordozza a szívében. Sulyok Tamás nem ment üres kézzel: ajándékozott a pápának egy díszmásolatot a Képes Krónikából, néhány, díszdobozba helyezett festett tojást és egy matyó terítőt. Az elnök megosztotta Ferenccel a matyó hímzés történetének a legendáját is. Sőt: mivel Ferenc pápa a múlt évi látogatásakor megemlítette, hogy nincs meg a könyvtárában a Szent István király intelmei Imre herceghez című kötet, abból is kapott egy példányt. (MTI / Sulyok Tamás – Facebook / Kispolgár)

Sulyok Tamás / Facebook

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert tanúként hallgatták meg az ügyészségen Magyar Péter állításai után. Ez a csütörtöki Kormányinfón derült ki. Mint arról korábban beszámoltunk, Magyar Péter bemutatott egy hangfelvételt, amelyen volt feleségével, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszterrel arról beszélgetnek, hogy a kormány egy vagy több tagja belenyúlhatott a Völner-Schadl-ügy irataiba. A Kormányinfón arról is szó esett, hogy május 8. és 10. között Magyarországra jön Hszi Csin-ping kínai elnök, illetve arról, hogy a kormány megerősíti a gyermekvédelmi törvényt. A jövőben például nem kaphatnak elnöki kegyelmet azok, akik kiskorúak sérelmére követtek el bűncselekményt. (Kispolgár)

Zöld kiskutya született Floridában. A gazdája, Carole a TikTokra posztolt videókat a golden retriever kölyökről, aki a szokásos szőkés helyett lime-os árnyalatokban pompázik. A Shamrock nevű kutya március 3-án született. Minden testvére „normális színnel” született, de őt hiába dörzsölgették, miután a világra jött, a zöld szín nem jött le róla. Carole – aki közel 17 éve dolgozik tenyésztőként – elmondta, hogy a kutyust egy epepigment színezhette be, ami keveredhetett a magzatvízzel. Születése óta Shamrock leginkább birkózással és játékkal tölti az idejét, a limezöld színe pedig szépen lassan elhalványult. A kennel vezetői szerint Shamrock a legkisebb a testvérei közül, de neki van a legnagyobb személyisége. (People)

Carole Debruler

Medvebiztos kukákkal kísérleteznek májustól a romániai Tusnádfürdőn. A „szerkezetet” Szlovákiában gyártották és tesztelték, ott már több száz ilyen szemetest helyeztek ki a nemzeti parkban és a környező településeken. A tusnádfürdői önkormányzat 2016-ban már próbálkozott olyan kukákkal, amiket elvileg nem tudott feltúrni a medve, de nem jártak sikerrel. Most 16 különböző típusú szemetesből vásároltak be, a használatukról pedig tájékoztatni fogják a helyieket és a turistákat is. A kísérleti program koordinátora elmondta: bármilyen kukákat hozhatnak, ha az emberek nem megfelelően használják őket. Ha a szemetesek működnek, az összes környékbeli kukát lecserélik majd medvebiztosra. (Transtelex)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?