Káromkodó papagájok keserítik meg egy vadaspark életét

A Lincolnshire-i Vadaspark munkatársai életveszélyes akcióba kezdenek, hogy javítsanak néhány madaruk modorán. A vadaspark még 2020-ban vált világhírűvé, amikor közölte, hogy

kénytelen eltávolítani a nyilvánosság elől öt afrikai szürkepapagájt, azok ugyanis megállás nélkül káromkodnak a látogatók előtt.

Billy, Tyson, Eric, Jade és Elsie madarak három hónap büntit kaptak a viselkedésük miatt. Később visszavitték őket a parkba, de a káromkodás folytatódott… mostanra pedig ők lettek az állatkert legnagyobb sztárjai. A tökös ötös ketrece előtt jelenleg egy tábla figyelmezteti az „érzékeny természetű látogatókat” az esetleges meglepetésekre.

Lincolnshire Wildlife Park

Ez eddig még jól is hangozhatna, a baj csak az, hogy további három papagáj kezdett el káromkodni,

ez pedig arra készteti a gondozókat, hogy stratégiát váltsanak.

A vadaspark igazgatója emlékeztetett: a papagájok társas lények, rajokban élnek, és minél nagyobb csapatban vannak, annál boldogabbak. Ezért a gondozók most arra készülnek, hogy a káromkodós papagájokat összeeresztik az állomány többi tagjával.

Azt remélik, hogy a gátlástalan madarak majd tanulnak egy kis jó modort a jómadaraktól, a káromkodás pedig szép lassan kikopik a szókincsükből.

Lincolnshire Wildlife Park

De. És ez egy nagyon fontos de. Az is könnyen előfordulhat, hogy a káromkodós madarak „fertőzik meg” az illemtudókat, és a végén száz mocskosszájú madár is lesz a vadasparkban. Az igazgató szerint vállalni kell ezt a kockázatot, de csak az idő fogja megmondani, hogy megérte-e.

Az igazgató amúgy – bár nem akarja megbántani a látogatókat – úgy gondolja, a bunkó madarak nagyon ártatlan szórakozást jelentenek az egyébként szomorkás világban.

„Nem lehet megunni, hogy egy papagáj azt mondja: takarodj. Nem tudsz nem röhögni. Persze ez azt is jelenti, hogy a látogatók káromkodva állnak a ketrec körül, és próbálják rávenni a madarakat, hogy utánozzák őket” – magyarázta.

Lincolnshire Wildlife Park

Az igazgató kételkedik abban, hogy a káromkodó nyolcas végleg felhagy a csúnya szavak használatával, mert ami egyszer bekerül a madarak szókincsébe, az általában örökre ott is marad.

De bízik abban, hogy más hangokat is eltanulnak majd, és ezért a káromkodás is ritkább lesz. A vadasparknak amúgy közel 30 olyan madara van, amelyik azt a csipogó hangot adja ki, amit a tolató teherautók. Az igazgató a BBC-nek azt nyilatkozta, reméli, hogy a bunkóosztag inkább erre a zajra áll át.

Kiemelt kép: Pixabay / Kispolgár

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.