Kerek születésnapot ünnepelt a világ legalacsonyabb embere

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Néhány nappal ezelőtt, december 16-án 30 éves lett a világ legalacsonyabb élő embere, Jyoti Amge.

Az indiai származású Amge kedveli a születésnapokat. A legszebb ajándék számára az volt, amikor a 18. születésnapján a világrekordokat összesítő Guinness World Records csapata meglátogatta őt, hogy hivatalosan is megerősítse: 62 centiméterével ő a legalacsonyabb felnőtt.

Egy másik születésnapján Amge életnagyságú szülinapi tortát kapott. Ami az idei évet illeti, azt reméli, hogy szüleitől egy új autót kap.

Gyermekkori álma volt, hogy szerepeljen az American Horror Story negyedik évadjában. Ezt valóra is váltotta. Valamiért arra is nagyon vágyott, hogy feltűnjön az indiai valóságshow-ban, a Bigg Bossban (a Big Brother ottani változata) – ez is sikerült.

Jyoti Amge / Facebook

15 évesen elnyerte a legalacsonyabb élő tinédzser címet 61,95 centijével, majd miután megszerezte felnőtt világrekordját is, bejárta a világot. Jyoti minden ékszerét és ruháját méretre szabták, hogy illeszkedjen apró termetéhez.

2012-ben kipipálta bakancslistájának egyik pontját, amikor Londonba látogatott, ahol találkozott az őt megelőző alacsony rekorderrel, Chandra Bahadur Dangival. Az 54,6 cm magas Chandra volt az első Jyotinál alacsonyabb felnőtt, akivel valaha is találkozott.

Amge ettől nagyon boldog volt, mert úgy érezte, létezik valaki más, hozzá hasonló ember is a világon. A Guinnessnél egyébként azt mondják róla, hogy lehet ugyan, hogy ő a világ legalacsonyabb embere, de „az egyik legnagyobb személyiség, akivel a rekordok történetében találkoztak.” Amikor Amge New York-ba látogatott, az emberek felismerték őt, és mindannyian fényképet akartak készíteni vele.

2018-ban, hat évvel azután, hogy találkozott a világ legalacsonyabb emberével, Egyiptomba utazott, hogy találkozzon a világ legmagasabb élő emberével, Sultan Kösennel. Őt videóban mutatjuk meg:

A 251 cm-es magasságával Sultan négyszer magasabb Jyotinál. Amge nemrég Olaszországba utazott, hogy ott is szerepeljen egy televíziós tehetségkutató show-ban. Jövőre pedig még több kalandot tervez: szeretne ellátogatni az Egyesült Királyság Guinness Rekordok-központjába, és az Egyesült Államokba is.

Kiemelt kép: Jyoti Amge / Facebook 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!