Donald Trumpot kizárta a választásból a coloradói bíróság

Nem indulhat Colorado tagállam előválasztásán Donald Trump volt amerikai elnök. Erről Colorado legfelsőbb bírósága döntött.

Trumpot azért tiltották ki, mert miután elveszítette a legutóbbi elnökválasztást, 2021. január 6-án hívei felfegyverkezve megrohamozták és elfoglalták a kongresszus épületét, a Capitoliumot. Ez a bíróság szerint felkelésnek számít, vagyis állam elleni bűncselekménynek, és ilyen ember nem lehet elnök.

Trump hívei a kongresszus épületében, mosómedvével és lándzsával. Fotó: Youtube / CNN

Trump személyesen nem vett részt a rohamban, de támogatta azt. A leváltott elnök azt akarta elérni, hogy a kongresszus ne fogadja el a választás eredményét. Ennek eszköze lett volna az erőszakos támadás, amelyben halottak is voltak.

Donald Trump a republikánus párt jelöltjeként szállna szembe a demokrata párti jelölttel, aki valószínűleg a jelenlegi elnök, Joe Biden lesz. Ehhez előbb a tagállamok előválasztásain kell győznie. Trump azt ígérte, fellebbezni fog az országos legfelsőbb bíróságon a coloradói döntés ellen. Vagyis új tárgyalást kér, és megpróbálja bizonyítani az igazát.

Az Egyesült Államokban jövőre, 2024 novemberében tartják az elnökválasztást.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!