Kettévágtak egy panelházat, jöhet az újabb buszos sztrájk, népharag zúdult a Zarára – hírek kedden

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az európaiak nyitottak Ukrajna EU-csatlakozására – derült ki egy felmérésből, amelyet hat uniós országban végeztek. A megkérdezettek ugyanakkor nem nagyon lelkesednek például Törökország, Grúzia és néhány nyugat-balkáni állam csatlakozásának ötletéért. Az Európai Bizottság a múlt hónapban azt javasolta, hogy kezdjenek hivatalos csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Az EU 27 kormányfője a héten tartandó brüsszeli csúcstalálkozón vitatja meg a javaslatot. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke többször is kijelentette, hogy ellenzi Ukrajna csatlakozását, sőt, a magyar Országgyűlés hamarosan határozatban utasítaná el, hogy az EU megkezdje a tárgyalásokat Kijevvel. A miniszterelnök szerdán szólal majd fel a parlamentben az üggyel kapcsolatban. (Guardian) 

Folytathatják a tiltakozást a Volánbusz dolgozói, mert még mindig nem kaptak bérajánlatot. Korábban mi is írtunk arról, hogy azért kezdtek sztrájkba a sofőrök, hogy emeljék a fizetésüket. De a sztrájkot koordináló szakszervezet szerint akkor is nehéz biztosítani a menetrend szerinti buszutakat, ha mindenki dolgozik, mert nagyon nagy hiány van sofőrökből és karbantartókból. A kétnapos sztrájk hétfőn ért véget, és bár a szakszervezet sikeresnek tekintette az akciót (mert sokan vettek benne részt), a béremelésnek még mindig semmi nyoma. Elképzelhető tehát, hogy újabb munkabeszüntetésre lesz szükség. (MTI)

Gyakori a 18 éven aluliak kiszolgálása a dohányboltokban, pedig az törvénytelen. Tavaly minden ötödik esetben, amikor a hatóság kiskorúakat küldött be próbavásárlásra a dohányboltokba, gond nélkül ki is szolgálták őket. Lázár János építési és közlekedési miniszter most egy törvénymódosító javaslattal fokozná a szigort a trafikokban. A javaslat szerint akár egymillió forintra is büntethetik azt a dohányboltot, amelyben valaki kiszolgál egy fiatalt cigivel. Ha többször is megteszi, akkor többször is megbüntethetik, de maximum tízmillió forintra. A törvény úgy módosulna, hogy ha egy trafikost több alkalommal is szabálysértésen kapnak, akkor tőle elvennék a trafiküzemeltetési jogot, és tíz évig biztosan nem nyithatna újabb dohányboltot. (24) 

Botrány van a Zara háza táján. A divatmárka kénytelen volt elnézést kérni és visszavonni néhány reklámfotót, azok ugyanis egyesek szerint az izraeli-gázai háború képeire emlékeztettek. A képsorozatban a modelleket repedt kövek, megrongált szobrok és törött gipszkartonok előtt fotózták le. A márka közölte: félreértésről van szó, a képek még szeptemberben készültek (a háború októberben tört ki), és egyáltalán nem állt szándékukban párhuzamot vonni a két dolog között. (BBC) 

Több fővárosi kerületben és vidéki városban is újra kellett rajzolni a választókerületeket a nyári önkormányzati választás előtt, mert jelentősen csökkent a lakosság száma az utóbbi választás óta. Minden magyar szavazó tartozik valamelyik választókerületbe, és ezeket úgy kell felrajzolni, hogy mindegyikben körülbelül ugyanannyi legyen. Ennek az átalakításnak esett áldozatul egy győri panelház, ugyanis a város átrajzolásakor kettévágtak egy kerületet, így a ház két lépcsőháza is külön választókerületbe került. A győriek júniusban, az önkormányzati választáson eggyel kevesebb képviselőt választhatnak, mint legutóbb. Az eddigi 16 helyett 15 egyéni választókerületre osztják fel a várost. (Telex) 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?