Kiállították az óriási tengeri dinoszaurusz koponyáját 

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Anglia déli részén, a Jurassic Coastnak nevezett partszakaszon találták meg egy plioszaurusz koponyáját a sziklafalban még tavaly. Ez a koponya azért is egyedülálló, mert rendkívül jó állapotban van, különösen ahhoz képest, hogy a tulajdonosa 150 millió évvel ezelőtt élt. Egy helyi paleontológus (az őslényeket tanulmányozó tudós), Steve Etches vezette a kutatást, aki bízik abban, hogy megtalálják majd a csontváz többi részét is. 

A hatalmas tengeri ragadozó 10-12 méter hosszúra nőtt meg és 130 borotvaéles foga volt. Csak a megtalált koponya két méteres. A tudósok szerint ezekkel a méretekkel a hüllő gond nélkül uralhatta az óceánt. Hogy hogyan? 

Forrás: The Etches Collection Facebook-oldala 

Íme egy összehasonlítás: az ember kb. 700 joule erővel képes harapni, a kutya 1000-rel, az oroszlán 4000-rel, míg a plioszaurusz 33 000 joule-lal. A joule ebben az esetben a munka – mint fizikai mennyiség – mértékegysége. Zsákmányát vélhetően egyetlen harapással ölte meg, és nem sokat bajlódott a rágással, egyben nyelhette le a prédát. Állkapcsának felépítése, izomzata hasonlít a ma élő krokodilokéhoz.  

Nála csak a T-Rex lehetett hatalmasabb, ezért a tudósok elnevezték Sea-Rexnek, vagyis tengeri T-rex-nek. 

A plioszaurusz brutális fogai ebben a videóban is jól látszanak: 

A hüllő terebélyes koponyáját január másodika óta láthatja a közönség Dorsetben, és Sir David Attenborough természettudós dokumentumfilmet is készített a felfedezésről. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!