Kijevbe utazott Orbán Viktor

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A nyilvánosságot mellőzve, teljes titokban látogatott el Orbán Viktor Kijevbe, és tárgyalni fog az ukrán államfővel, Volodimir Zelenszkijjel. Ez a magyar miniszterelnök első látogatása azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát 2022 februárjában.

Orbán Viktor konvojának érkezéséről videó is készült, ide kattintva tudjátok megnézni.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, Orbán a béke megteremtésének lehetőségéről fog tárgyalni Zelenszkijjel.

Orbánon kívül egyébként szinte az összes uniós állam vezetője járt már kint, és az Egyesült Államok elnöke is.

Orbán és Zelenszkij végül tartottak sajtótájékoztatót, bár eleinte arról volt szó, nem lesz. Itt bejelentették, hogy létrehoznak egy ukrán iskolát Budapesten. Orbán a tájékoztatón azt is mondta, hogy azt tanácsolta Zelenszkijnek: állítsa le a harcokat, majd lépjen kapcsolatba Oroszországgal, mert a tűzszünetet felgyorsítaná ezeknek a tárgyalásoknak a tempója. Zelenszkij elnök a közleményében erre nem reagált.

Ukrajna és Magyarország viszonya már a háború előtt is nehézkes volt. Tíz éve az ukrán kormány változtatott a nyelvtörvényen, ami a kárpátaljai magyar kisebbséget hátrányosan érintette. Ezen a mostani elnök, Zelenszkij sem változtatott, majd kitört a háború.

A magyar kormány ekkor is az oktatási törvény nyelvhasználatot érintő részéről beszélt, nem a háborúról. Azzal érveltek, hogy a kormány „békepárti politikát” folytat, ezért ellenzi, hogy Ukrajnát más országok fegyverszállítmányokkal segítsék. Orbán pedig nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy a háborúban Oroszország a támadó fél. Sőt, tárgyalt is azóta az orosz elnökkel.

A soros elnökséggel jött a kijevi látogatás is

Most viszont Magyarország lett az unió soros elnöke. Ennek nyilván köze van Orbán Viktor kijevi látogatásához, mivel az unió támogatja Ukrajnát.

„A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett” – mondta Orbán Kijevben.

Az elnöki tisztség a tagállamok között váltakozik félévente. Amúgy sokan szerették volna kihagyni Magyarországot az elnökségből, még vita is volt róla az Európai Parlamentben. Az ok az volt, hogy Orbán Viktor folyamatosan kritizálja az uniót, Magyarország ellen pedig jogállamisági eljárás is indult.

Az elnökség röviden azt jelenti, hogy az épp soron lévő ország szervezi a tanács munkáját. Bővebben pedig:

  • Az elnökség vezeti a Tanács üléseit.
  • A Tanácsban a 27 tagállam miniszterei találkoznak. A saját tárcájuknak, szakterületüknek megfelelő miniszterek vesznek részt az üléseken, és elfogadnak közös jogszabályokat. Ezt a munkát ilyenkor a soros elnökség minisztere irányítja.
  • Az elnökség dolga, hogy biztosítsa a jogalkotás szabályszerűségét, valamint az együttműködést, egyeztetést a többi uniós intézménnyel.
  • Az elnök tulajdonképpen a házigazda szerepét tölti be.

(Fotók: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.