Ezért kakil kocka alakút a vombat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nagyon sokáig nem lehetett tudni, miért kakil kocka alakút a vombat. Csak az utóbbi pár évben jöttek rá a tudósok.

Az első elmélet az volt, hogy ezeknek a kis emlősöknek szögletes a végbélnyílásuk. Aztán jött az, hogy a medencecsontjukhoz nyomódva a belük kocka alakúra alakítja az ürüléket. De még az is felmerült, hogy ők maguk a kis mancsaikkal formázzák meg kakilás után. Ez utóbbi azért is butaság, mert a vombatok elég sokat kakilnak, nem valószínű, hogy 100 kis kockát formázgatnak.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

A megoldás a beleikben van. A legfrissebb kutatás vezetője szerint a vombatok ürüléke csak a belük utolsó negyedében kezd el megszilárdulni, és a legvégén formálódik belőle kocka. Elvileg azért, mert a belük nem egységesen rugalmas, hanem változó szerkezetű. Van keményebb és lazább része, és ezek váltakozásától lesz kocka alakú a kaki. Úgy kell elképzelni, mint egy gumicsövet, aminek négy sarka lágyabb anyagból van.

A vombat és műve. Fotó: Reddit

A vombatok Ausztráliában és Tasmániában élnek, olyanok, mint egy mini medve. Elég izmosak, a karmaik ásáshoz alkalmazkodtak. Este bújnak elő az odvaikból, lassan, nehezen mozognak. Erszényesek, a nőstény kétévente maximum egy bébit hord ki. (Soft Matter)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.