Ezért kakil kocka alakút a vombat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nagyon sokáig nem lehetett tudni, miért kakil kocka alakút a vombat. Csak az utóbbi pár évben jöttek rá a tudósok.

Az első elmélet az volt, hogy ezeknek a kis emlősöknek szögletes a végbélnyílásuk. Aztán jött az, hogy a medencecsontjukhoz nyomódva a belük kocka alakúra alakítja az ürüléket. De még az is felmerült, hogy ők maguk a kis mancsaikkal formázzák meg kakilás után. Ez utóbbi azért is butaság, mert a vombatok elég sokat kakilnak, nem valószínű, hogy 100 kis kockát formázgatnak.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

A megoldás a beleikben van. A legfrissebb kutatás vezetője szerint a vombatok ürüléke csak a belük utolsó negyedében kezd el megszilárdulni, és a legvégén formálódik belőle kocka. Elvileg azért, mert a belük nem egységesen rugalmas, hanem változó szerkezetű. Van keményebb és lazább része, és ezek váltakozásától lesz kocka alakú a kaki. Úgy kell elképzelni, mint egy gumicsövet, aminek négy sarka keményebb anyagból van.

A vombat és műve. Fotó: Reddit

A vombatok Ausztráliában és Tasmániában élnek, olyanok, mint egy mini medve. Elég izmosak, a karmaik ásáshoz alkalmazkodtak. Este bújnak elő az odvaikból, lassan, nehezen mozognak. Erszényesek, a nőstény kétévente maximum egy bébit hord ki. (Soft Matter)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tusnádfürdőn bulizik a Fidesz, fizetési felszólítást kapott Magyarország – híradó

Megszületett Peti, a Szegedi Vadaspark legújabb borjúfókája.

Mostantól kapható vak Barbie is

A Mattel azt szeretné, hogy senki se érezze kívülállónak magát.

Kicsoda Kamala Harris, aki Amerika első női elnöke lehet?

Joe Biden alelnöke még csak most fog igazán bemutatkozni.