Ködkísértet járt a Pilisben

Nem mindennapi jelenséget sikerült lefotózni a Pilisben. Piliscsaba kilátójában még sütött a nap, a kilátó árnyéka viszont már ködre vetült. Körülötte pedig glória jelent meg. A kettő együtt hatalmas, kísérteties képet rajzolt ki. Ez a jelenség a Brocken-hegyi kísértet nevet kapta, és nem véletlen, hogy frászt kap tőle, aki még nem találkozott vele.

Brocken-hegyi kísértet a Pilisben. Forrás: idokep.hu

A légköri jelenség a nevét a németországi Brocken-hegy után kapta, ahol hegymászók írták le először. Sőt, volt egy mondás is, miszerint aki a hegyen hal meg, a halála előtt még megpillantja a brockeni kísértetet. De persze nem kell ahhoz meghalni, hogy megfigyeljük, elég egy kis szerencse. Ma már sokszor elkapják a jelenséget a telepített meteorológiai kamerák is.

A „kísértet” ködös időben figyelhető meg, amikor a nap már süt. Ha a napnak háttal állsz, keresd meg az ún. antiszoláris pontot. Ezt nem lesz nehéz megtalálni, az árnyékod pont oda mutat. E pont körül, ha megfelelőek a fényviszonyok, megjelenik a glória, azaz színes koncentrikus köröket láthatsz. Valószínűleg pont ez a jelenség volt az alapja a szentek ábrázolásának is. Eszerint ők is csak átlagos emberek voltak, akik háttal álltak a napnak.

Ködös időben az árnyékod a glória közepén sejtelmessé válik, pont mint egy kísértet. Ráadásul együtt mozog veled. Ha megállsz, ő is megáll, ha arrébb lépsz, eltűnik. Az árnyék lehet tárgyé is, sokszor figyelhető meg a jelenség például kilátók tetején állva. Néha előfordul az is, hogy repülők is „kísértetté” válnak. (idokep.hu, legkoroptika.hu)

forrás: wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!