Láthatatlan, földönkívüli kígyók repkednek körülöttünk? Nem.

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tudtad-e, hogy ismeretlen, kígyószerű repülő lények élnek körülöttünk, amelyek hihetetlen sebességgel, szinte láthatatlanul cikáznak a levegőben? És tudtad-e, hogy ezek földönkívüli eredetűek?

Nem tudtad? Akkor jó, mert ilyenek nincsenek. De a kilencvenes években nagyot futott ez az állítás, néhány lelkes, ám kissé alulbútorozott paranormális kutatónak köszönhetően.

A jelenség neve rod lett, ami angolul botot, rudat jelent. Fényképeken tűntek fel ezek a jószágok, amelyek leginkább százlábúra vagy kukacra emlékeztetnek. Ekkor kezdett a világ átállni a digitális fotózásra, és arra, hogy mindenki össze-vissza kattintgat, hiszen nem kell már fizetni a fényképek előhívásáért.

Az első ismertté vált videókat egy amerikai ufókutató készítette. Egy fényjelenséget próbált felvenni éjszaka, és a videón szembesült a körülöttünk rajzó idegen lényekkel. Az internet hamar felkapta a felfedezést, vadabbnál vadabb elméletek láttak napvilágot. Volt ott szellemvilág, földönkívüliek, velünk élő rejtett lények meg minden. A legnépszerűbb megfejtés szerint ezek az állatok több tízezer méter magasan tanyáznak, és amikor leereszkednek közénk, akkor az elképesztő sebességük miatt nem látjuk őket. A holttestüket pedig azért nem találjuk meg, mert nagyon puha és gyorsan lebomló anyagból vannak.

Rod egy éjszakai kamera felvételén

Lények, de nem idegenek

Végül kínai tudósok utánajártak a dolognak. Kamerákat állítottak fel, amelyek valóban észleltek ilyen repülő objektumokat. Aztán hálókat vontak a kamerák köré. És azt találták, hogy a hálókban semmiféle idegen lény nincs, viszont annál több molylepke.

A rodok ugyanis repülő rovarokról készült felvételek. Ha a kamera viszonylag hosszú záridővel működik, tehát kevés képet készít másodpercenként, akkor az előtte elrepülő rovar egész röppályáját egyetlen képen rögzíti. Ennek eredménye a százlábúszerű, elnyúlt alakzat, amelynek lábait a szárnyak mozgása adja ki. Hasonló fényképészeti jelenség ez tehát, mint a régebben szellemnek nézett orbok.

Egy rejtéllyel kevesebb – de egy biztos tudással beljebb vagyunk. És ne aggódj, van még mit felfedezni. Minden évben több mint tízezer új fajt írnak le a tudósok, és ezek többsége rovar. Ha elég gyorsan repülnek el a kamera előtt, ezek is simán kiadják a titokzatos légi kígyót!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!