Rekonstruálták, hogy nézhetett ki egy 75 ezer éve élt neandervölgyi nő

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Izgalmas rekonstrukciót készítettek tudósok arról, hogyan nézhetett ki egy neandervölgyi nő arca, amikor még élt. A munka alapját egy koponya lapos, összetört maradványai adták. A csontok a feltáráskor olyan puhák voltak, mint a tejbe áztatott keksz. A kutatóknak ezért először meg kellett erősíteniük a töredékeket, hogy később összerakhassák őket.

Ezt követően modellezők készítették el a 3D-s modellt: Adrie és Alfons Kennis holland művészek arról híresek, hogy csont- és fosszilis maradványokból anatómiailag hű ábrázolásokat készítenek ősi emberekről. Így nézhetett ki egy 75 ezer évvel ezelőtt élt ősünk:

BBC Studios / Jamie Simonds

A modell alapjául szolgáló koponyát az Irak északi részén fekvő Shanidar-barlangban találták. Az 1950-es években legalább 10 neandervölgyi férfi, nő és gyermek maradványait tárták itt fel. Sok évvel később, amikor 2015-ben visszamentek a kutatók, egy újabb csontvázra bukkantak.

Az egyén felsőtestének nagy részét megtalálták, köztük a gerincet, a vállakat, a karokat és a kezeket. A koponya is majdnem egészben megmaradt, de 2 centi vastagra préselődött össze, valószínűleg egy szikla miatt, ami a barlang tetejéről eshetett le a régmúltban.

A Shanidar-barlang. Osama Shukir Muhammed Amin FRCP / Wikipedia

A helyi régészeti hivatal engedélyével a koponyatöredékeket üledéktömbökben szállították az brit tudósok az Egyesült Királyságba. Itt egyesével szabadították ki a csontokat, erősítették meg majd rakták össze őket. A bonyolult kirakós több mint egy évig tartott.

A kutatók egyébként eléggé biztosak benne, hogy egy nő maradványait túrták ki a földből. Mivel a medencecsontokat nem találták meg, a tudósok a fogzománcban található fehérjékre támaszkodtak: ezek közül léteznek olyanok, amelyek a női genetikával hozhatók összefüggésbe. A csontváz ráadásul alacsony termetű. A nő valószínűleg a 40-es évei közepén halt meg, erről szintén a fogai árulkodnak. (BBC)

Kiemelt kép: BBC Studios / Jamie Simonds.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!