Rekonstruálták, hogy nézhetett ki egy 75 ezer éve élt neandervölgyi nő

Izgalmas rekonstrukciót készítettek tudósok arról, hogyan nézhetett ki egy neandervölgyi nő arca, amikor még élt. A munka alapját egy koponya lapos, összetört maradványai adták. A csontok a feltáráskor olyan puhák voltak, mint a tejbe áztatott keksz. A kutatóknak ezért először meg kellett erősíteniük a töredékeket, hogy később összerakhassák őket.

Ezt követően modellezők készítették el a 3D-s modellt: Adrie és Alfons Kennis holland művészek arról híresek, hogy csont- és fosszilis maradványokból anatómiailag hű ábrázolásokat készítenek ősi emberekről. Így nézhetett ki egy 75 ezer évvel ezelőtt élt ősünk:

BBC Studios / Jamie Simonds

A modell alapjául szolgáló koponyát az Irak északi részén fekvő Shanidar-barlangban találták. Az 1950-es években legalább 10 neandervölgyi férfi, nő és gyermek maradványait tárták itt fel. Sok évvel később, amikor 2015-ben visszamentek a kutatók, egy újabb csontvázra bukkantak.

Az egyén felsőtestének nagy részét megtalálták, köztük a gerincet, a vállakat, a karokat és a kezeket. A koponya is majdnem egészben megmaradt, de 2 centi vastagra préselődött össze, valószínűleg egy szikla miatt, ami a barlang tetejéről eshetett le a régmúltban.

A Shanidar-barlang. Osama Shukir Muhammed Amin FRCP / Wikipedia

A helyi régészeti hivatal engedélyével a koponyatöredékeket üledéktömbökben szállították az brit tudósok az Egyesült Királyságba. Itt egyesével szabadították ki a csontokat, erősítették meg majd rakták össze őket. A bonyolult kirakós több mint egy évig tartott.

A kutatók egyébként eléggé biztosak benne, hogy egy nő maradványait túrták ki a földből. Mivel a medencecsontokat nem találták meg, a tudósok a fogzománcban található fehérjékre támaszkodtak: ezek közül léteznek olyanok, amelyek a női genetikával hozhatók összefüggésbe. A csontváz ráadásul alacsony termetű. A nő valószínűleg a 40-es évei közepén halt meg, erről szintén a fogai árulkodnak. (BBC)

Kiemelt kép: BBC Studios / Jamie Simonds.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!