Lehet, hogy a világ legöregebb kutyája nem is az volt, akinek mondta magát

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Idén október 21-én 31 évesen és 163 naposan elpusztult Bobi, a portugál masztiff, akit a világ legöregebb kutyájaként tartott számon a világrekordereket jegyző Guinness World Records. Emberi években Bobi már 217 éves volt! De amikor elterjedt a kutya halálhíre, több állatorvos is gyanút fogott. Az egyikük azt nyilatkozta, hogy egyik állatorvos kollégája sem hiszi el, hogy Bobi valóban 31 éves volt, és a Guinness igazából nem is szolgáltatott erre megdönthetetlen bizonyítékot.

A Wired újságírója, Matt Reynolds úgy gondolta, hogy a Guinnessnél bizonyára nyilvánvalóan akad egy kutyaszületési bizonyítvány, de onnan csak azt a választ kapta, hogy a rekordjegyző tud a felmerült kérdésekről és vizsgálja azokat. Miután az újságíró több megkeresést is írt, a Guinness közölte, hogy „nem tudnak további információval szolgálni addig, amíg le nem zajlott a felülvizsgálatuk”.

Az újságíró ekkor kiderítette, hogy a Guinness – amikor idén februárban rekordernek kiáltotta ki a kutyát – közzétette, hogy Bobi korát ellenőrizte a portugál kormány macskák, kutyák és görények nyilvántartására szolgáló adatbázisa. Az adatkezelő elmondta, hogy Bobit tényleg regisztrálták náluk 2022. júliusában. Csakhogy: annak idején az állat gazdája azt mondta, hogy Bobi 1992-ben született, de erről semmilyen dokumentumot vagy iratot nem nyújtott be. A Guinness tehát azt állította, hogy az adatbázis ellenőrizte a kutya korát, de ez nem igaz, az adatbázis csak annyit tudott megerősíteni, hogy a gazda szerint mikor született a kutya.

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar szakértelem

Az újságíró tovább folytatta a nyomozást, és felkereste a magyar etológust, Kubinyi Enikőt, hogy kikérje az ügyről a véleményét. Kubinyi sem biztos benne, hogy Bobi tényleg elérte a 31 évet. Pedig ő szakértője a témának, két ultrahosszú életű magyar kutyát, egy 22 és egy 27 évest is vizsgált már. Elmondta, hogy a kutyák korát meghatározni bonyolult folyamat, mert az állatorvosi nyilvántartások gyakran megbízhatatlanok, a kutyák gyakran váltogatják a gazdáikat, és nehéz egy kutyáról pusztán találkozás alapján megmondani, hogy hány éves lehet.

Kubinyi arról is beszélt, hogy a fotókon túlsúlyosnak látta Bobit. Márpedig ritka, hogy a dagi kutyák ilyen nagyon magas kort érnek meg. És az is feltűnt neki, hogy a különböző, Bobiról készült fotókon mintha más lenne a kutya bundájának a mintázata. Az újságíró ekkor felkeresett egy kutyaszínszakértőt (tényleg létezik ilyen!), aki szintén úgy gondolta, hogy nem biztos, hogy az összes fotón ugyanaz a kutya látható, tehát lehet, hogy a rekordjegyző Guinnesst félrevezették.

A történetnek van egy olyan mellékszála is, hogy Bobi állítólag mindig csak emberi táplálékot evett, és a gazdája szerint ettől élt olyan hosszú ideig. Ám ha ez valóban így van, akkor az állateledel-gyártók lehúzhatják a rolót. Azt pedig ők nagyon nem szeretnék. Ha lezajlott a Guinness vizsgálata, vagy előkerül Bobi gazdája néhány hivatalos dokumentummal a kutya születésnapjáról, feltétlenül jelentkezünk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.