Lekapcs, kikapcs: szombaton lesz a Föld órája

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mindenkinek szüksége van egy kis énidőre, és ez alól a Föld sem kivétel. A Föld órája nevű nemzetközi esemény idén március 23-án, szombaton 20.30-kor lesz. Az akciót életre hívó WWF azt kéri, hogy ilyenkor minden személy, család, vállalkozás, cég kapcsolja le és ki a nem létfontosságú elektromos berendezéseket egy órára.

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés fontosságára.

A Föld órája nevű esemény 2007 óta létezik. Először Ausztráliában tartották meg, a következő évben pedig nemzetközivé vált – Magyarország is ekkor csatlakozott az akcióhoz.

Miért kapcsoljuk le a villanyt az egész Földön?

A WWF saját bevallása szerint egy olyan világot képzel el, ahol az éghajlatunk stabil, a természet virágzik, és ahol minden ember egészséges, boldog és jólétben él. Hogy ez a jövő valósággá válik-e, az rajtunk is múlik. A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy ha nem cselekszünk, 2030-ra átlépjük a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 °C-os hőmérséklet-emelkedési határértéket.

Az emberi tevékenység jelenleg is sokkal gyorsabban pusztítja a természetet, mint ahogy az képes lenne megújulni, és ha az évtized végéig nem fordítjuk ezt vissza, akkor minden faj – beleértve minket is – példátlan veszélynek lesz kitéve.

A mindennapi életünk nyüzsgése közepette – ahol könnyű figyelmen kívül hagyni a klímaválságot – a Föld órája globális emlékeztető szeretne lenni, hogy megértsük: a bolygónak védelemre van szüksége. És arra is, hogy ebből mindenki kivegye a részét, legyen az bármilyen kicsi is.

Te is pihenj!

A természetvédelmi szervezet úgy véli, nem számít, hol élünk, milyen idősek vagyunk és mit dolgozunk: az egészen egyszerű dolgokban is megtalálhatjuk a kikapcsolódás azon formáját, ami nekünk és a bolygónak is jót tesz. Ezért azt kérik:

március 23-án merüljünk el egy olyan tevékenységben, amiből úgy töltekezünk, hogy közben nem terheljük a környezetet, 20:30-kor pedig kapcsoljunk ki mindent egy órára!

A honlapjukon több egyéni vállalást is kitaláltak nektek, amelyekkel bebizonyíthatjátok a nagyvilágnak, hogy a fenntartható életmód izgalmas is lehet. Ezeket ide kattintva találjátok meg. És ne felejtsétek lekapcsolni a villanyokat szombaton, ha tehetitek.

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?