Lekapcs, kikapcs: szombaton lesz a Föld órája

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mindenkinek szüksége van egy kis énidőre, és ez alól a Föld sem kivétel. A Föld órája nevű nemzetközi esemény idén március 23-án, szombaton 20.30-kor lesz. Az akciót életre hívó WWF azt kéri, hogy ilyenkor minden személy, család, vállalkozás, cég kapcsolja le és ki a nem létfontosságú elektromos berendezéseket egy órára.

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés fontosságára.

A Föld órája nevű esemény 2007 óta létezik. Először Ausztráliában tartották meg, a következő évben pedig nemzetközivé vált – Magyarország is ekkor csatlakozott az akcióhoz.

Miért kapcsoljuk le a villanyt az egész Földön?

A WWF saját bevallása szerint egy olyan világot képzel el, ahol az éghajlatunk stabil, a természet virágzik, és ahol minden ember egészséges, boldog és jólétben él. Hogy ez a jövő valósággá válik-e, az rajtunk is múlik. A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy ha nem cselekszünk, 2030-ra átlépjük a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 °C-os hőmérséklet-emelkedési határértéket.

Az emberi tevékenység jelenleg is sokkal gyorsabban pusztítja a természetet, mint ahogy az képes lenne megújulni, és ha az évtized végéig nem fordítjuk ezt vissza, akkor minden faj – beleértve minket is – példátlan veszélynek lesz kitéve.

A mindennapi életünk nyüzsgése közepette – ahol könnyű figyelmen kívül hagyni a klímaválságot – a Föld órája globális emlékeztető szeretne lenni, hogy megértsük: a bolygónak védelemre van szüksége. És arra is, hogy ebből mindenki kivegye a részét, legyen az bármilyen kicsi is.

Te is pihenj!

A természetvédelmi szervezet úgy véli, nem számít, hol élünk, milyen idősek vagyunk és mit dolgozunk: az egészen egyszerű dolgokban is megtalálhatjuk a kikapcsolódás azon formáját, ami nekünk és a bolygónak is jót tesz. Ezért azt kérik:

március 23-án merüljünk el egy olyan tevékenységben, amiből úgy töltekezünk, hogy közben nem terheljük a környezetet, 20:30-kor pedig kapcsoljunk ki mindent egy órára!

A honlapjukon több egyéni vállalást is kitaláltak nektek, amelyekkel bebizonyíthatjátok a nagyvilágnak, hogy a fenntartható életmód izgalmas is lehet. Ezeket ide kattintva találjátok meg. És ne felejtsétek lekapcsolni a villanyokat szombaton, ha tehetitek.

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!