Létezik olyan is, hogy nyári depresszió

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A többség imádja a nyarat. Ez tény. Süt a nap, lehet strandolni, teraszon ülni, kint lenni parkban, kertben, az időjárás összességében barátságosabb, tölti a testet D-vitaminnal, amitől eleve jobb lesz az ember kedve, és a többi.

Mégis van egy szűk réteg, akinek a nyár egyáltalán nem az öröm, jókedv és vidámság időszaka. A nyári szorongás vagy komolyabb esetben depresszió, angolul summertime bluesnak is becézett zavar. A Harvard egyetem kutatása szerint az időszakos (vagyis évszakhoz kötött) depressziós zavarokban szenvedők csupán két százalékát érinti. A téli az, ami inkább jellemző. Másik érdekesség, hogy a kutatások szerint ez a nyári depresszió főleg a nőket érinti.

Jellemző tünetei:

  • fokozott ingerlékenység,
  • szorongás,
  • étvágytalanság vagy túl sok evés,
  • alacsony energiaszint,
  • koncentrációs zavarok,
  • alvászavarok (álmatlanság vagy túl sok alvás),
  • reménytelenség érzése.
Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

A nyári depresszió okai viszont mások lehetnek, mint a télié:

  • Rutinbeli változások – például nincs suli, ami jó is lehet, de ez kivesz a megszokott napi kerékvágásból. Munkahelyen többen vannak szabin, más lesz a munka rendje, mennyisége. De az, hogy a gyerekeknek nincs suli, a felnőttek napi rutinján is változtat.
  • Magas hőmérséklet – vannak, akik nehezen viselik az egyre melegebb nyári időjárást, ami fizikai rosszulléteket (szapora szívverést, fejfájást, gyomorbajokat), kellemetlenségeket okoz. Így lelkileg is nehéz jól lenni.
  • Nyomás – minél több programra kell menni, vagy minél több táborba, nyaralásra. De mi van, ha nincs rá pénz? Vagy nincs meg az a baráti társaság, akikkel lehetne? Esetleg a túl nagy meleg miatt fizikailag nem vagyunk jól? A kimaradás érzése erősödik. És a közösségi oldalakra posztolt számtalan fotó, videó a nyaralásokról, koncertekről, piknikekről, lógásokról is azt a (sokszor hamis) képet erősíthetik, hogy mindenki jól van, csak mi nem.
  • Testképgondok – ha valakinek eleve gondjai vannak a testével, nem szereti azt, ahogyan kinéz, sokkal könnyebben kezdi el magát másokhoz hasonlítani, mert ilyenkor kevesebb ruhát hordanak az emberek az utcán, a strandon meg pláne.

Milyen megoldások vannak?

Csodaszer nyilván nincs, de enyhíteni lehet a nyári, időszakos depresszió kellemetlen velejáróin.

Testmozgás – bármilyen nehéz is a nagy melegben, az egyik legjótékonyabb módszer a mozgás. Lehet nagyon korán, vagy későn, amikor már nem perzsel a nap, de akár a lakásban is, ha másra nincs lehetőség.

Rutin bevezetése – mivel nektek, gyerekeknek írunk, így most a ti esetetekre hozunk példát, nem pedig a felnőttekére. Attól még, hogy az egész évre jellemző keret most nincs meg, más kereteket mindig lehet adni. Hasonló időben kelni, reggelizni, olvasást, játékot, új hobbit bevezetni. Megtanulni valami újat esetleg, akár csak napi egy órát rászánva. Elmerülni olyan dolgokban, témákban, amikre amúgy év közben nincs idő.

Pink noise hallgatása –  ez kutatások szerint az alvás minőségén segít. A neve a látható fény pink (rózsaszín) spektrumából származik. A hang maga a szakadó eső vagy a gyorsan zubogó víz hangjához hasonlít leginkább. Ha nem jön rátok a pisilhetnék tőle, hasznos lehet. Egy próbát mindenesetre megér. Mert a jó alvás létfontosságú.

Természetesen ha az állapot már a mindennapi életet nehezíti, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Ha nincs kivel megosztanod a bajodat, hívd a 116111-et, a Kék Vonalnál biztosan meghallgatnak. (Harvard / Kispolgár)

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?