Lezuhant egy világháborús vadászgép Angliában

Megsemmisült egy veterán Spitfire vadászrepülőgép, miután szombaton a földnek ütközött. A pilóta életét vesztette.

A gép a Királyi Légierő hagyományőrző századához tartozott. Ez az egység az angliai csatában szereplő régi gépeket tartja repképes állapotban.

A Spitfire a legismertebb ezek közül. A kiváló, nagy teljesítményű vadászgép főszerepet játszott az 1940-es légicsatában. Ekkor a náci Németország a levegőből próbálta megtörni a britek ellenállását. A légierő hősies helytállása nélkül Nagy-Britannia valószínűleg kénytelen lett volna békét kötni a németekkel. Ez pedig az 1944-es szövetséges partraszállást is lehetetlenné tette volna. A Spitfire tehát egyike a háború hőseinek. Kisebb módosításokkal végigszolgálta a háborút Európában és Afrikában, sőt még utána is harcolt más konfliktusokban.

Viszont egy körülbelül 80 éves repülőgép életben tartása nem egyszerű feladat, és sohasem kockázatmentes. Ennek jele a tegnapi baleset is.

A hagyományőrző egység öt Spitfire mellett két Hurricane vadászgépet, egy nehézbombázót és néhány más gépet tart üzemben. (BBC)

Kiemelt kép: A hagyományőző század egyik Spitfire gépe. Fotó: Dave_S / Flickr

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!