Lezuhant egy világháborús vadászgép Angliában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megsemmisült egy veterán Spitfire vadászrepülőgép, miután szombaton a földnek ütközött. A pilóta életét vesztette.

A gép a Királyi Légierő hagyományőrző századához tartozott. Ez az egység az angliai csatában szereplő régi gépeket tartja repképes állapotban.

A Spitfire a legismertebb ezek közül. A kiváló, nagy teljesítményű vadászgép főszerepet játszott az 1940-es légicsatában. Ekkor a náci Németország a levegőből próbálta megtörni a britek ellenállását. A légierő hősies helytállása nélkül Nagy-Britannia valószínűleg kénytelen lett volna békét kötni a németekkel. Ez pedig az 1944-es szövetséges partraszállást is lehetetlenné tette volna. A Spitfire tehát egyike a háború hőseinek. Kisebb módosításokkal végigszolgálta a háborút Európában és Afrikában, sőt még utána is harcolt más konfliktusokban.

Viszont egy körülbelül 80 éves repülőgép életben tartása nem egyszerű feladat, és sohasem kockázatmentes. Ennek jele a tegnapi baleset is.

A hagyományőrző egység öt Spitfire mellett két Hurricane vadászgépet, egy nehézbombázót és néhány más gépet tart üzemben. (BBC)

Kiemelt kép: A hagyományőző század egyik Spitfire gépe. Fotó: Dave_S / Flickr

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!