Ma kezdődik a hanuka

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

December 7-től 15-ig tart a zsidók egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka. Nevezik a fény ünnepének is. Egy időszámításunk előtti felkelés győzelmére emlékeznek ilyenkor.

A Júdeát – a mai Izraelt – uraló görög kormányzó akkor megpróbálta a zsidókat a görög istenek imádatára kényszeríteni – és a jeruzsálemi templomban felállíttatta Zeusz szobrát. Az emiatt kirobbant forradalomban a zsidók legyőzték a túlerőt, és visszafoglalták a templomot. Abban pedig elvileg mindig égnie kellett a csodalámpának. A legenda szerint azonban csak egy napra elég szent olajat találtak. Újat pedig nem tudtak csinálni hirtelen.

Azért nem, mert a szent olajat csak megtisztult ember állíthatja elő, márpedig ők épp nyakig véresek voltak a csaták után. A megtisztulás a vallásos előírás szerint hét napot vesz igénybe. Ott álltak győztesen, és mégis szomorúan: hát hiába vették vissza a templomot?

Szerencsére Isten csodát tett, és megnövelte az olaj fűtőértékét. Az egynapi adag nyolc napon át kitartott, és addigra sikerült megtankolni a mécsest. Erre a mai napig úgy emlékeznek, hogy a kilencágú gyertyatartónak előbb a középső, majd mindennap egy-egy gyertyáját gyújtják meg, míg a végére úgy fog kinézni, mint a képen.

Sajnos Isten később már nem varázsolt az olajjal és az olajszármazékokkal, pedig az autósok mind egy szálig megtérnének, ha megtenné.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?