Ma kezdődik a hanuka

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

December 7-től 15-ig tart a zsidók egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka. Nevezik a fény ünnepének is. Egy időszámításunk előtti felkelés győzelmére emlékeznek ilyenkor.

A Júdeát – a mai Izraelt – uraló görög kormányzó akkor megpróbálta a zsidókat a görög istenek imádatára kényszeríteni – és a jeruzsálemi templomban felállíttatta Zeusz szobrát. Az emiatt kirobbant forradalomban a zsidók legyőzték a túlerőt, és visszafoglalták a templomot. Abban pedig elvileg mindig égnie kellett a csodalámpának. A legenda szerint azonban csak egy napra elég szent olajat találtak. Újat pedig nem tudtak csinálni hirtelen.

Azért nem, mert a szent olajat csak megtisztult ember állíthatja elő, márpedig ők épp nyakig véresek voltak a csaták után. A megtisztulás a vallásos előírás szerint hét napot vesz igénybe. Ott álltak győztesen, és mégis szomorúan: hát hiába vették vissza a templomot?

Szerencsére Isten csodát tett, és megnövelte az olaj fűtőértékét. Az egynapi adag nyolc napon át kitartott, és addigra sikerült megtankolni a mécsest. Erre a mai napig úgy emlékeznek, hogy a kilencágú gyertyatartónak előbb a középső, majd mindennap egy-egy gyertyáját gyújtják meg, míg a végére úgy fog kinézni, mint a képen.

Sajnos Isten később már nem varázsolt az olajjal és az olajszármazékokkal, pedig az autósok mind egy szálig megtérnének, ha megtenné.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!