Madárkakának hitték, kiderült, hogy egy eddig ismeretlen bogárról van szó

Az ausztráliai esőerdők mélyén nagyobb esélye van a túlélésre annak, aki

  • keményen viselkedik
  • rejtve marad
  • vagy annyira borzasztóan néz ki, hogy még az éhes ragadozók sem esnek kísértésbe tőle.

Az utóbbi taktikát választotta egy meglehetősen csúnyácska, szőrös bogár.

A furcsa bogarat a Queenslandi Egyetem kutatócsoportja fedezte fel az ausztráliai Gold Coast esőerdeiben. Bár a bogarat azóta új fajként azonosították, majdnem észrevétlen maradt, mert a kutatók először madárkakának nézték. James Tweed, aki felfedezte a bogarat, azt nyilatkozta, hogy egyik reggel egy kempingben sétált, akkor ragadta meg a tekintetét valami.

The University of Queensland

„Legnagyobb megdöbbenésemre a legkülönlegesebb és legbolyhosabb cincérfélével találkoztam” – írta egy nyilatkozatban. Miután visszatért az expedícióról, a kutató átnézte a tudományos lapokat, hogy megtudja, melyik fajhoz tartozhat a bogár, de nem talált semmit. A Facebookon is posztolt, de senki nem tudta azonosítani a rovart. Miután kapcsolatba lépett az Ausztrál Nemzeti Rovargyűjteménnyel, kiderült, hogy a bogár egy eddig ismeretlen fajhoz tartozik. El is nevezték Excastra albopilosának.

Az Excastra azt jelenti „a táborból”, az albopilosa pedig azt, hogy „fehér és szőrös”.

The University of Queensland

Ami a nem túl ízléses megjelenést illeti, a kutatók szerint egy evolúciós trükkről van szó, amelyet az ártalmatlan fajok arra használnak, hogy veszélyesebbnek tűnjenek, mint amilyenek valójában.

A bogarat borító finom fehér szőrszálak talán azért fejlődtek ki, hogy a rovar úgy nézzen ki, mintha megfertőzte volna egy gomba. Így a madarak számára sem túl étvágygerjesztő. De pontosabbat még a kutatók sem tudnak mondani, ahhoz további tanulmányozásra lesz szükség. (IFL Science)

Kiemelt kép: James Tweed

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!