Súlyos terrortámadás Moszkvában

Legalább 110 embert öltek meg terroristák Moszkva külvárosában egy koncertteremben. A Crocus City Hall nevű rendezvényközpontba pénteken késő este több fegyveres hatolt be, és tüzet nyitottak a közönségre. Később az épületet fel is gyújtották, és annak teteje összeomlott. A halottak mellett több mint százan megsebesültek.

Oroszországban minden koncertet és tömegrendezvényt töröltek. Ukrajna, amely egyébként orosz katonai támadás alatt áll, jelezte, hogy nincs köze az eseményekhez. A merényletet időközben az Iszlám Állam (IS) nevű muszlim terrorszervezet vállalta magára.

Az amerikai hírszerzés megerősítette, hogy az IS áll a terrortámadás mögött. Állításuk szerint korábban figyelmeztették az oroszokat a veszélyre.

A támadók elhagyták a helyszínt. Az orosz rendőrség és titkosszolgálat nagy erőkkel keresi őket.

Az Iszlám Állam terrorszervezet 2013 óta létezik. Egy időben Irak és Szíria jelentős területeit ellenőrizte. Nemzetközi katonai együttműködéssel sikerült megroppantani hatalmukat, azóta terület nélkül, klasszikus terroristaként működnek. Ebben a hadműveletben az orosz fegyveres erők is részt vettek. Oroszországban ez volt az első nagyobb merénylet, amit az Iszlám Állam elkövetett.

Frissítés: Az orosz hírügynökségek azt jelentették, hogy elfogták a négy fegyverest, akik a támadást elkövették. A merénylettel kapcsolatban eddig összesen 11 embert tartóztattak le. A halálos áldozatok száma közben kilencven fölé emelkedett.

Kiemelt kép: A merénylet helyszíne, a Crocus City Hall. Fotó: Wikipedia / Julián Alejandro

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!