Még mindig jóval kevesebbet keresnek a nők, meghalt a Dragon Ball alkotója – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Átlagosan még mindig 13 százalékkal keresnek kevesebbet az európai nők, mint a velük azonos munkakörben dolgozó férfiak. Az Eurostat felmérése szerint ez a különbség az EU összes országában megfigyelhető, de az elmúlt tíz évben mindenhol csökkenni látszik. A leglassabban Magyarországon közelítenek egymáshoz a fizetések. Míg 2013-ban 18,4 százalékkal ért kevesebbet a nők munkája, 2022-re ez 17,5 százalékra csökkent. Ezzel a tempóval számolva 131 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy nálunk ugyanannyit keressen egy nő és egy férfi, ha ugyanazt a munkát végzi. (telex.hu)

Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozik Orbán Viktor pénteken, Trump floridai birtokán. A találkozón Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az európai béke és az amerikai-magyar kapcsolatok lesznek a téma. A nyugati sajtó élesen bírálta a találkozót. Példátlannak tartják, hogy Orbán Viktor a Fehér Ház meghívása nélkül látogatott Amerikába, és azt is, hogy ott nem tárgyalt a kormány egyetlen tisztségviselőjével sem. Tárgyalt viszont azzal a Steve Bannonnal, aki Trump egykori tanácsadója volt. Bannont korrupció miatt még 2020-ban letartóztatták, és akár 25 év börtönt is kaphatott volna, de akkor Trump kegyelmet adott neki. Bannont ugyancsak elítélték a 2021. januári capitoliumi zavargás miatt, aminek az egyik szervezője volt. (hvg.hu, rtl.hu)

Meghalt a Dragon Ball című képregénysorozat megalkotója. Torijama Akira 1984-ben kezdte publikálni az idők során a világ legnagyobb harcművészévé váló Son Goku történetét. A Dragon Ball azonnal sikeres lett, csak Japánban közel 160 millió példányt adtak el belőle 2014-ig, és világszerte is több százmillió fogyott a képregényből. A történetből rajzfilmsorozat és filmek is készültek. Torijama Akira stúdiója azt közölte, hogy a művésznek több munkája befejezetlenül maradt. A Dragon Ball alkotója 68 évet élt. (bbc.com)

Épp 10 éve nem tudni, hogy mi történt a Maláj Légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgépével. Az utasszállító 370-es járata 2014. március 8-n, az indulás után 38 perccel eltűnt a radarokról. A fedélzetén 239 ember volt. A gép sorsa azóta is rejtély, feltételezhetően a Dél-kínai-tengerbe zuhant. Az eltűnés okát is csak találgatni lehet. Számos elmélet született már erre, de semmit nem lehet igazolni addig, amíg nem lesz meg a gép, és azon a repülési adatokat tartalmazó fekete dobozok. (rtl.hu)

130 éve nem látott állatot fedeztek fel újra Magyarországon. A kutatók egy olyan levélbolhafajra bukkantak, amit utoljára az 1880-as évek végén figyeltek meg. A levélbolhák a rovarok egy fontos csoportja, melyek közt több faj is komoly károkat tud okozni a növényekben. A most felfedezett példány miatt a kutatók elkezdték újra vizsgálni a hazai levélbolhákat. Arra jutottak, hogy a bolhák fele részben ritka, őshonos fajokból áll. A másik részük, amelyek nagy számban előfordulnak, olyan invazív fajok, amik elsősorban a dísznövényeket károsítják. Arról nem szólt a kutatók közleménye, hogy a Lovasberénynél, egy virágos cserjéről most begyűjtött levélbolha hogy kerülhetett oda, és hogy fajtársai hol voltak az elmúlt 130 évben. (agroinform.hu)

130 éve nem látott levélbolha sokszoros nagyításban. Forrás: HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?