Megdolgoznak az izlandi osztálykirándulásért a szobi gimnazisták

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tavaly szeptemberben a szobi Szent László Gimnázium kilencedikes osztályának osztályfőnöke megkérdezte a gyerekeket, hogy hova mennének el a legszívesebben osztálykirándulásra, ha megtehetnék. Hova szeretnének egyszer mindenképp eljutni az életben? A gyerekek persze vadabbnál vadabb ötleteket dobtak be, végül a dzsungel győzött, mint úticél. A második helyre pedig befutott Izland, ahol gejzíreket és akár sarki fényt is látni. Az osztályfőnök pedig felvetette, hogy mi lenne, ha az álomutazás tényleg megvalósulna.

Osztottak-szoroztak, és arra jutottak, hogy ha a dzsungel nem is, de az izlandi osztálykirándulás megvalósítható. Igaz, nem most, hanem az érettségi évében. Úgy kalkuláltak, hogy a húsz gyerekre a tíznapos út kb. nyolcmillió forintba kerülne. És elhatározták, hogy ezt a pénzt, ha törik, ha szakad, ők összeszedik. Nem kérnek sem a szülők segítségéből, sem iskolai adományokból, ők bizony dolgozni fognak.

A vágyott úticél, Izland. Fotó: Herczeg Szonja

Békési Marcell, az osztályfőnök úgy látja, hogy az iskolai büfével, a karácsonyi és egyéb vásárok bevételével, valamint kisebb-nagyobb munkákkal össze tudják szedni a pénzt. Az osztály hirdetést is adott fel a Facebookon, melyben munkát keresnek. A gyerekek a kertrendezéstől, lomtalanításon át a pakolásig, iratrendezésig bármilyen feladatot elvállalnak.

Úgy számoltak, hogy ha 1000-1200 forintos órabért vesznek alapul, akkor minden gyereknek csak évi 10-12 napot kell dolgoznia ahhoz, hogy a negyedik év végére megteljen a malacpersely a kirándulásra.

Az osztály hirdetése többezer megosztásnál tart. Forrás: Facebook

A hirdetést rengetegen megosztották, és az osztályfőnök elmondása alapján számtalan ajánlatot kaptak a gyerekek. Az elmúlt napokban egy részben leégett ház takarításában és rendbetételében segítettek. De volt, aki Nyíregyházára hívta az osztályt őszre az almaszüretre, és olyan is, aki Horvátországban, a tenger mellett kínált a gyerekeknek munkalehetőséget. Az osztályfőnöknek egyébként nem ez az első ilyen nagyszabású kirándulás-terve. Az előző osztálya a sivatagot akarta látni, így őket Marokkóba vitte az érettségi után.

Egyébként ma Magyarországon jogszerűen dolgozhatnak gyerekek, de ennek persze megvannak a szabályai:

  • 15 éves kor alatt csak kulturális, művészeti, sport- és hirdetési tevékenység esetén lehet munkát végezni. Például ha szerepelsz egy filmben, profi sportoló vagy, esetleg modellkedsz. De előfordulhat, hogy a gyámhatóság engedélye is szükséges ilyen esetben.
  • 15 éves kortól iskolai szünetben van lehetőségetek munkát vállalni, de csak szülői engedéllyel.
  • 16 éves kortól szülői engedéllyel már suliidőben is dolgozhattok iskolaszövetkezeten keresztül. (Az iskolaszövetkezetek olyan cégek, amik a nappali tagozatos diákok munkavégézését segítik. Például azzal, hogy ők szerződnek a munkaadókkal, ők alkudják ki a munkabért és ők vigyáznak arra, hogy a munkaadók betartsák a rátok vonatkozó szabályokat.)
  • 18 éves kor felett pedig már nincs szükség szülői engedélyre, akkor sem, ha még iskolába jársz.
  • 18 év alattiak nem dolgozhatnak napi 8 óránál többet, és a munka nem lehet több heti 40 óránál.
  • 18 év alatt nem lehet éjszakai műszakot vállalni, azaz este 10 és reggel 6 között tilos dolgoztatni gyerekeket.
  • Be kell tartani a pihenőidőket, tehát két ledolgozott 8 órás műszak közt minimum 12 órának kell eltelni.
  • A napi munkavégzés alatt biztosítani kell nektek a szüneteket.

Forrás: nlc.hu, blikk.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?