Néha súlyos kérdésekről is írni kell

Ma, amikor egyre többet beszélünk arról, hogy mennyire nem oké megjegyzéseket tenni mások külsejére, egyre nehezebb arról szólni, hogy a túlsúly bizony probléma. Ráadásul ez már a legkisebbeket is érinti. A túlsúly nem a kinézet miatt fontos, hiszen minden ember gyönyörű és értékes mérettől függetlenül. Hanem azért, mert komoly egészségügyi kockázatokat jelent, amit a gyerekek még nem feltétlenül értenek. Vagy azt gondolják, hogy az ebből adódó bajok nagyon távoliak még.

A legutolsó statisztikák szerint Magyarországon a 18 év alattiak 20-25 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ezeknek a gyerekeknek pedig legalább 80 százaléka felnőttként is az marad. Főleg a kamaszkorban felszedett plusz kilókra érdemes odafigyelni, mert ha ekkor indul a hízás, azt már nehéz később megállítani. Magyarország egyébként a világ egyik „legnehezebb” országa, tízből hat felnőtt túlsúlyt cipel magán, és a túlsúlyosak közül minden harmadik már az elhízott kategóriába esik.

Ki számít túlsúlyosnak?

Számos tényezőn múlik, hogy ki számít túlsúlyosnak. Ráadásul a gyerekeknél a felnőttek által használt testtömegindex-mérés (BMI) önmagában nem is alkalmazható. Ez az a szám, ami a testmagasság és a tömeg arányát mutatja. Felnőtteknél az számít túlsúlyosnak, akinek a BMI-je 25-nél nagyobb, elhízottnak pedig az, akié 30-nál is magasabb. Ilyen BMI-kalkulátort a neten lehet találni, például itt.

Gyerekeknél úgy szokták meghatározni, hogy van-e súlytöbblete, hogy összehasonlítják az ő BMI-jüket a többiekével. Az a gyerek számít túlsúlyosnak, akinek 100 kortársa közül 95-nél magasabb a BMI-je. De persze itt is lehetnek tévedések. Ha egy gyerek például jóval magasabbra nőtt, mint a kortársai, vagy jóval előrébb jár a fejlődésben, mint a többiek, akkor a BMI-je is magasabb lesz. De ez nem jelenti azt, hogy túlsúlyos is lenne.

És hogy mi a baj a túlsúllyal?

Elsősorban hosszútávon jelentkeznek problémák, de vannak olyan betegségek, amik már gyerekkorban összefüggésbe hozhatók a plusz kilókkal. Például a cukorbetegség egyik fajtája, a magas vérnyomás, az ízületi fájdalmak már korán megjelenhetnek. Felnőttkorban pedig még cifrább bajok is előfordulhatnak, bár tudjuk, hogy ez  titeket még egyáltalán nem foglalkoztat. De higgyétek el, hogy egy fájós térd borzasztó kellemetlen, pláne ha az 40-50 évig fáj.

És beszélni kell a túlsúly okozta lelki sérülésekről is. Hiába egyre elfogadóbb a társadalom, és hiába mondjuk el a gyerekeknek ezerszer is, hogy az emberi értékek nem azon múlnak, hogy ki mekkorára nőtt. Ettől még a gyerekek nagyon gonoszok is tudnak lenni (persze nem ti), csúfolódnak és kiközösítenek. Ez pedig irgalmatlanul tud fájni. Nem lehet persze azt sem mondani, hogy erre a drasztikus fogyókúra a megoldás, mert sokan pont az ilyen csúfolódások miatt esnek át a ló túloldalára. Emiatt pedig nagyon sok az evészavarral küzdő kamasz is, de ez egy másik cikk témája lesz.

Mit lehet tenni a plusz kilók ellen?

Mindenképp érdemes megbeszélni a szülőkkel, hogy mi a teendő, mert az, hogy mit eszel, elsősorban rajtuk múlik. Gyerekkorban még viszonylag egyszerű leadni néhány kilót és ennél többet nem is kell. A szigorú diétákat és a böjtölést sem ajánljuk, mert a növéshez, fejlődéshez még minden tápanyagra szükségetek van. És az is biztos, hogy minden test más, teljesen eltérő lehet, hogy ki milyen ütemben gyarapszik vagy fogy. De gyerekeknél és kamaszoknál jó eséllyel beválik az, ha picit kevesebbet esztek és a táplálék egészségesebb ételekből áll. Például ha elhagyjátok a cukros üdítőket, energiaitalokat, ha csökkentitek a fehér lisztből készült élelmiszerek arányát, valamint a gyorsételek és készételek fogyasztását, már sokat tettetek az egészséges testsúlyért. Emellett persze mozogni sem árt, de a tudósok kimutatták, hogy a fogyásért kb. 70%-ban felel az étkezés és csak 30%-ban a mozgás felelős.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!