Megszüntette a kormány a Budapest-bérletet

Megszűnik minden bérlettípus a MÁV és a Volán járatain, csak az ország- és vármegyebérlet marad. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a Budapest-bérlet. Lázár János építési és közlekedési miniszter ezt azzal indokolta, hogy a főváros nem fizet külön a kormánynak érte. A Volánt és a MÁV-ot az állam működteti.

A Budapest-bérlettel a város határain belül lehetett eddig vonattal, volánbusszal és hévvel is közlekedni, nem kellett érte külön fizetni, jegyet váltani.

A miniszter Karácsony Gergelynek ajánlatot tett: a kormány (a minisztérium) elfogadja, hogy továbbra is lehessen használni a bérletet a MÁV és a Volán járatain, ha cserébe Budapest is elfogadja az ország- és vármegyebérleteket.

Ezen kívül új változásokat is bejelentettek. Két új jegy lesz:

  • a vármegye 24, ami 990 forintba kerül,
  • a Magyarország 24 pedig 4990 forint lesz.

Vagyis naponta ekkora összegért lehet korlátlanul közlekedni vármegyén belül, vagy országosan a vonatokon és Volánbuszon. Emellett bevezetik a bankkártyás fizetési lehetőséget a Volánbuszokon, ezután aki készpénzt használ, az 200 forinttal többet fizet majd.

A másik változás, hogy az eddigi 65 kedvezményből csak 22 marad. Elveszik többek között a közalkalmazottak kedvezményét. Ami új kedvezmény lesz:

  • az oktatásban és egészségügyben dolgozók korlátlan utazást kapnak 50 százalékos kedvezménnyel,
  • a 65 év felettiek mellett a 14 év alattiak is ingyenesen utazhatnak majd,
  • a 14 és 25 év közöttiek 50 százalékos kedvezményt kapnak.

Kiemelt kép: Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Kinek van kedve ebben a melegben iskolába menni?

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.