Egy 13 éves kissrác verte meg először a Tetrist

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

30 évvel ezelőtt, amikor megjelent a Tetris, még nem volt internet, így nem tudta volna senki se világgá kürtölni, hogy legyőzte a játékot. Az tuti, hogy most egy 13 éves oklahomai fiúnak ez sikerült. Eljutott a kill screenig, vagyis addig a részig, ahol a játék lefagy, és tovább már nem játszható. Eddig ezt a bravúrt csak mesterséges intelligenciával sikerült elérni.

Willis Gibson 38 percig nyomta a játékot, ami egyre csak gyorsabb és gyorsabb ütemben adagolta a kockákat, mígnem egyszer csak lefagyott. Ezzel Willis győzött. A Tetris-világbajnokság elnöke (igen, van ilyen) azt nyilatkozta, hogy ez eddig senkinek sem sikerült. Sőt, azt hitték, lehetetlen a gépet legyőzni. Itt a játékról a videó, az utolsó 10 percben a győzelem:

A Tetrist 1985-ben fejlesztette egy szovjet mérnök, Alekszej Pazsitnov. Ma már különböző platformokon lehet játszani, mobilon, számítógépen. A netes idők előtt ilyen elemes kütyüvel vagy Nintendóval lehetett:

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

A játékban különböző, négy kockából álló geometriai elemek esnek lefele, amiket tetrominoknak hívnak. Ezeket kell tökéletesen egymásba illeszteni, és ha sikerül, akkor az adott sor eltűnik. Ha nem sikerül, akkor sajnos elkezdenek halmozódni. Amikor a játékmező tetejére ér a halom, a játékos veszít.

Forrás: Amazon
Forrás: Amazon

A játék annyira népszerű, hogy a Harvardon is tanulmányozták. Itt született meg a Tetris-hatás fogalom. A kutatásban a résztvevők három napig csak tetriseztek. Négy nappal utána behívták őket és megkérdezték, mik voltak a tapasztalataik. Elmondták, hogy még mindig a játékkal álmodnak, és napközben is akármit csinálnak, a játék jut eszükbe.

A kutatásnak nem a videojáték vagy a Tetris volt a lényege, de azt használták eszköznek. És rájöttek, hogy a sokat begyakorolt tevékenységek áthuzalozzák az agypályákat úgy, hogy később az adott dologra fogékonyabb lesz az ember. Ez tetrisezés esetén nem hasznos, de mondjuk más tevékenységben, akár sportban, zenében, tanulmányokban igen. Vagy egy trauma, esetleg rossz szokás esetén, amikor megpróbáljuk a rosszat egy jobb dolog gyakorlásával helyettesíteni. (Guardian/Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!