Mennyi ideig tud repülni egy madár leszállás nélkül?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Képzeld el, hogy 3 órán keresztül kell ülnöd valahol. A végére már ideges leszel, nyugtalan, pisilned is kell, és amúgy is mennél már. És most képzeld el, hogy tíz hónapon keresztül oldalra emelve tartod a karjaidat, hogy a levegőben maradhass. Egy sarlósfecske ugyanis ennyi ideig képes leszállás nélkül repülni.

Egy walesi ornitológus (madártannal foglalkozó tudós) már 1970-ben beszélt arról, hogy ha a repülésről van szó, a fecskék feltehetően nem kispályáznak. Az elméletet csak 2016-ban sikerült megerősíteni. Ehhez svéd kutatók egy csapat felnőtt madarat követtek nyomon, akiket apró adatgyűjtőkkel jelöltek meg. A ketyerében volt gyorsulásmérő, hogy rögzíthessék a repülési aktivitásukat, valamint fényszint-érzékelő a helymeghatározásukhoz.

A kutatók néhány madarat több éven keresztül követtek, ahogy télen Svédországból a Szahara déli részére vándoroltak, majd onnan vissza. Az eredmények megerősítették, hogy a fecskék tényleg világbajnokok a levegőben. A 13 megjelölt madárból hárman a vándorlásuk teljes tíz hónapját a levegőben töltötték. A többiek alkalmanként leszálltak, de csak egy nagyon rövid időre.

Pixabay

A svéd tudósok úgy vélik, hogy a különbség a fennmaradó és a leszálló madarak között a tollazatuk lehet. A leszállóknak nem vedlettek a szárnytollaik, míg azok, akik végig a levegőben maradtak, vedlettek és új tollakat növesztettek. A kutatók szerint az, hogy a madarak vedlenek-e vagy sem, az általános állapotukról árulkodhat.

És hogyan képesek ennyit repülni szünet nélkül? A sarlósfecskék alkalmazkodtak ahhoz, hogy a hosszú repülések során csak nagyon kevés energiát használjanak. Hatékonyak, mert áramvonalas testformájukkal és hosszú, keskeny szárnyaikkal ez könnyen megoldható. Úgy tűnik, mindeközben néha-néha elszenderülnek, mint a fregattmadarak, de erre még nincs bizonyíték. Lehet, hogy a világbajnokoknak már csukott szemmel is megy a dolog.

Források: IFL Science. Current Biology.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.