Miért könnyezünk hagymavágás közben?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Picike, mégis képes nagyot csípni. A szemünket mármint. A hagymáról van szó. Ezerféle trükk van már, hogyan lehet megelőzni azt, hogy vágás közben ne kapjunk hirtelen a csordogáló könnyeinkhez (és ezzel tovább rontsunk a helyzeten), de vajon melyik az, ami valóban beválik? És miért ríkat meg minket egy zöldség? Itt vannak a válaszok:

Először is, a könnynek nagyon fontos szerepe van, mert a szemet védi. A kiszáradástól, baktériumoktól. A könnycsatorna termeli, és nagyrészt vízből és abban oldott szerves anyagokból áll. Enzimeket is tartalmaz. Az egyik ilyen, hivatalos csúnya hosszú nevén a lachrymatory faktor synthase. Ez a könnyelválasztást serkentő enzim szabadul fel, váltja ki a sírást.

Háromféle könnyezés van: az alapkönnyek, ezek azok, amik fürdetik, védik a szemgolyókat. Vannak a reflexszerű könnyek, és a sírós, érzelmi könnyek. Ezek mind egy picit különböznek egymástól kémiailag.

Nyilván kitaláljátok, hogy a hagyma reflexszerű könnyeket vált ki, hacsak nem hatódtok meg vágás közben, vagy rágtok be egy hagymára. A reflexszerű könnyek a szem úgymond kimosására vannak. Ki akarják pucolni belőle a zavaró anyagot.

A hagyma esetén ezt a zavaró anyagot ketten hozzuk össze. A zöldség és mi. A hagyma, bár nem érez fájdalmat, védekezik. A földben nő, amiben kukacok vannak vagy más állatok kikaparnák. Mivel a hagyma nem tud elfutni, ezért vegyi háborúba kezd. Olyan anyagot termel, ami elűzi a támadót. A mi késünk is egy támadó. Amikor belevágunk, egy aminosav szabadul fel belőle. Ez a sav keveredik vízzel és enzimekkel, amik szintén felszabadulnak a hagymagyilkoláskor, és még sokáig egymással mindenféle kémiai folyamat során keverednek, amikkel most nem untatunk titeket. Végül átalakulnak a szintén hosszú nevű syn propanethial S-oxiddá, ami a levegőbe kerül. Na és ez a felelős a megríkatásunkért. Irritálja a szemünket, amire könnyezünk.

Hogyan lehet ezt megelőzni?

A tudósok szerint azzal lehet az erejét csökkenteni, ha vágás előtt lehűtjük a hagymát, vagy ha víz alatt vágjuk. Mert a felszabaduló molekula könnyen oldódik vízben. Mégis, ez nem túl biztonságos módja a vágásnak, így inkább ezt nem javasolják.

A vegyél vizet a szádba és egyéb tippek-trükkök a szakemberek szerint teljesen hasztalanok.

Hacsak nem akarunk gázálarcban hagymát vágni, akkor azt a fél percnyi sírást ki kell bírni. (IflScience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?