Miért könnyezünk hagymavágás közben?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Picike, mégis képes nagyot csípni. A szemünket mármint. A hagymáról van szó. Ezerféle trükk van már, hogyan lehet megelőzni azt, hogy vágás közben ne kapjunk hirtelen a csordogáló könnyeinkhez (és ezzel tovább rontsunk a helyzeten), de vajon melyik az, ami valóban beválik? És miért ríkat meg minket egy zöldség? Itt vannak a válaszok:

Először is, a könnynek nagyon fontos szerepe van, mert a szemet védi. A kiszáradástól, baktériumoktól. A könnycsatorna termeli, és nagyrészt vízből és abban oldott szerves anyagokból áll. Enzimeket is tartalmaz. Az egyik ilyen, hivatalos csúnya hosszú nevén a lachrymatory faktor synthase. Ez a könnyelválasztást serkentő enzim szabadul fel, váltja ki a sírást.

Háromféle könnyezés van: az alapkönnyek, ezek azok, amik fürdetik, védik a szemgolyókat. Vannak a reflexszerű könnyek, és a sírós, érzelmi könnyek. Ezek mind egy picit különböznek egymástól kémiailag.

Nyilván kitaláljátok, hogy a hagyma reflexszerű könnyeket vált ki, hacsak nem hatódtok meg vágás közben, vagy rágtok be egy hagymára. A reflexszerű könnyek a szem úgymond kimosására vannak. Ki akarják pucolni belőle a zavaró anyagot.

A hagyma esetén ezt a zavaró anyagot ketten hozzuk össze. A zöldség és mi. A hagyma, bár nem érez fájdalmat, védekezik. A földben nő, amiben kukacok vannak vagy más állatok kikaparnák. Mivel a hagyma nem tud elfutni, ezért vegyi háborúba kezd. Olyan anyagot termel, ami elűzi a támadót. A mi késünk is egy támadó. Amikor belevágunk, egy aminosav szabadul fel belőle. Ez a sav keveredik vízzel és enzimekkel, amik szintén felszabadulnak a hagymagyilkoláskor, és még sokáig egymással mindenféle kémiai folyamat során keverednek, amikkel most nem untatunk titeket. Végül átalakulnak a szintén hosszú nevű syn propanethial S-oxiddá, ami a levegőbe kerül. Na és ez a felelős a megríkatásunkért. Irritálja a szemünket, amire könnyezünk.

Hogyan lehet ezt megelőzni?

A tudósok szerint azzal lehet az erejét csökkenteni, ha vágás előtt lehűtjük a hagymát, vagy ha víz alatt vágjuk. Mert a felszabaduló molekula könnyen oldódik vízben. Mégis, ez nem túl biztonságos módja a vágásnak, így inkább ezt nem javasolják.

A vegyél vizet a szádba és egyéb tippek-trükkök a szakemberek szerint teljesen hasztalanok.

Hacsak nem akarunk gázálarcban hagymát vágni, akkor azt a fél percnyi sírást ki kell bírni. (IflScience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!