Mi a bullying, és milyen hatással van ránk?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy valaki bullying áldozata lesz. Főleg a sulis bántásra, zaklatásra használjuk ezt a kifejezést, de felnőttkorban is megtörténhet.

Először is fontos különbséget tenni a veszekedés és a bullying között. Veszekedés két ugyanolyan erővel rendelkező ember között történik, legyen szó fizikai, lelki, csoport-teljesítményi vagy szellemi erőről. A bullyingban viszont egy erősebb fél kipécéz egy nála „gyengébb” helyzetben lévőt. Itt fontos megjegyezni, hogy másoknál gyengébb helyzetbe életünk során mindnyájan kerülünk időről időre. A bully ilyenkor felhasználja fizikai vagy (aktuális) szellemi fölényét, vagy azt, hogy tud valami bizalmas információt a másikról, hogy kontrollálhassa őt.

Vagyis: szánt szándékkal és módszeresen bántja.

 

Mivel a bullyingolók változatos módszereket használnak, sokszor nehéz a szülőknek vagy tanároknak észrevenniük, ha egy gyerek áldozatul esik. Ezért hasznos, ha ti is felismeritek, ha ez történik veletek, vagy egy osztálytársatokkal, barátotokkal.

Nézzük a bullying formáit. Először is a fizikai bullyingot:

  • Ha valakit megütnek, megrúgnak, lökdösnek.
  • Ha valakit szándékosan elgáncsolnak.
  • Ha valakit leköpnek.
  • Ha valakit megrángatnak.

Szóbeli bullying:

  • Cukkolás, cikizés.
  • Fizikai bántással való fenyegetés.
  • Rasszista, homofób, vagy más sértő, kirekesztő szavakkal való bántás.
  • Zaklatás.
  • Rosszindulatú pletyka, vagy egy bizalmas információ terjesztése, kiteregetése.
  • Szándékos kihagyás a közös programokból.
  • Kirekesztés, kiutálás, vagyis amikor valakit levegőnek néznek a többiek.

Bár a szavakkal bántás nem hagy látható nyomokat, sok esetben még nagyobb károkat tud okozni, mint a fizikai sebek.

A statisztikák világszerte elkeserítőek. Átlagosan elmondható, hogy minden ötödik gyerek lesz bullying áldozata. És az is, hogy a bullying sok esetben nem az együttérzést és segítést, hanem az elfordulást váltja ki az osztálytársakból, akik félnek, hogy ők is hasonló sorsra jutnak, ha a bántalmazott mellé állnak.

A bullyingnak ma már van egy speciális fajtája, ami 20 évvel ezelőtt még nem létezett. Ez a cyberbullying, vagyis az online zaklatás. Itt sajnos az áldozat még nehezebben tud szabadulni a zaklatástól és zaklatótól. Míg régebben, ha fizikailag eltávolodott a közegből, akkor fellélegezhetett, az online tér lehetőséget ad arra, hogy a nap minden órájában, tömegével, és akár névtelenül érkezzenek a bántások. A fizikai távollét, a névtelenséggel és arctalansággal járó „védelem” pedig még durvább szavakra, tettekre is ösztökélheti a bántalmazót.

A cyberbullying leggyakoribb formái:

  • Bántó, cikiző, vagy valótlan kommentek és pletykák terjesztése a közösségi oldalakon.
  • Kínos, előnytelen vagy súlyosabb esetben intim képek terjesztése. Erről már írtunk nektek korábban, és arról is, hol lehet jelenteni, ha ilyen történik veletek, hogy az internetről lekerüljön. Ide kattintva eléritek a cikket.
  • Valakinek a megszemélyesítése. Ez történhet úgy, hogy ellopják a jelszavadat, és belépnek a profilodba. Vagy úgy, hogy készítenek egy kamu profilt a nevedben és tőled szokatlan, esetleg kínos, ciki dolgokat csinálnak, vagy akár másokat bántanak, zaklatnak a nevedben.

Mondani sem kell, hogy a bullyingnak súlyos, káros hatásai vannak az elszenvedő mentális egészségére. Hajlamosít a depresszióra, önbántásra, szorongásra, evés- és testképzavarokra, tanulási nehézségeket, alvási problémákat, önképpel kapcsolatos problémákat okozhat. Csökkenhet az önbizalmunk, nőhetnek a magunkkal szembeni, sokszor teljesen alaptalan kritikus gondolatok, agresszívakká válhatunk vagy magunkba zárkózhatunk.

Ahogyan a Kék Vonal lelkisegély-szolgálat idei adataiból is kiderült, a magyar fiatalokat ért bántalmazásokról szóló beszámolók száma folyamatosan nő. 2022-höz képest több száz segítségkéréssel több érkezett hozzájuk tavaly. Hozzájuk a nap 24 órájában fordulhattok bizalommal, ide kattintva eléritek a chat-oldalukat, vagy a telefonszámukat.

Ha pedig azt látod, hogy valakit szekálnak, zaklatnak, vagy tudomásodra jut, hogy cyberbullying áldozata lett, vonj be egy megbízható felnőttet és kérd a segítségét! Ez nem beköpés vagy árulkodás, hanem életmentés, amire büszke lehetsz.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!