Mi a bullying, és milyen hatással van ránk?

Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy valaki bullying áldozata lesz. Főleg a sulis bántásra, zaklatásra használjuk ezt a kifejezést, de felnőttkorban is megtörténhet.

Először is fontos különbséget tenni a veszekedés és a bullying között. Veszekedés két ugyanolyan erővel rendelkező ember között történik, legyen szó fizikai, lelki, csoport-teljesítményi vagy szellemi erőről. A bullyingban viszont egy erősebb fél kipécéz egy nála „gyengébb” helyzetben lévőt. Itt fontos megjegyezni, hogy másoknál gyengébb helyzetbe életünk során mindnyájan kerülünk időről időre. A bully ilyenkor felhasználja fizikai vagy (aktuális) szellemi fölényét, vagy azt, hogy tud valami bizalmas információt a másikról, hogy kontrollálhassa őt.

Vagyis: szánt szándékkal és módszeresen bántja.

 

Mivel a bullyingolók változatos módszereket használnak, sokszor nehéz a szülőknek vagy tanároknak észrevenniük, ha egy gyerek áldozatul esik. Ezért hasznos, ha ti is felismeritek, ha ez történik veletek, vagy egy osztálytársatokkal, barátotokkal.

Nézzük a bullying formáit. Először is a fizikai bullyingot:

 • Ha valakit megütnek, megrúgnak, lökdösnek.
 • Ha valakit szándékosan elgáncsolnak.
 • Ha valakit leköpnek.
 • Ha valakit megrángatnak.

Szóbeli bullying:

 • Cukkolás, cikizés.
 • Fizikai bántással való fenyegetés.
 • Rasszista, homofób, vagy más sértő, kirekesztő szavakkal való bántás.
 • Zaklatás.
 • Rosszindulatú pletyka, vagy egy bizalmas információ terjesztése, kiteregetése.
 • Szándékos kihagyás a közös programokból.
 • Kirekesztés, kiutálás, vagyis amikor valakit levegőnek néznek a többiek.

Bár a szavakkal bántás nem hagy látható nyomokat, sok esetben még nagyobb károkat tud okozni, mint a fizikai sebek.

A statisztikák világszerte elkeserítőek. Átlagosan elmondható, hogy minden ötödik gyerek lesz bullying áldozata. És az is, hogy a bullying sok esetben nem az együttérzést és segítést, hanem az elfordulást váltja ki az osztálytársakból, akik félnek, hogy ők is hasonló sorsra jutnak, ha a bántalmazott mellé állnak.

A bullyingnak ma már van egy speciális fajtája, ami 20 évvel ezelőtt még nem létezett. Ez a cyberbullying, vagyis az online zaklatás. Itt sajnos az áldozat még nehezebben tud szabadulni a zaklatástól és zaklatótól. Míg régebben, ha fizikailag eltávolodott a közegből, akkor fellélegezhetett, az online tér lehetőséget ad arra, hogy a nap minden órájában, tömegével, és akár névtelenül érkezzenek a bántások. A fizikai távollét, a névtelenséggel és arctalansággal járó „védelem” pedig még durvább szavakra, tettekre is ösztökélheti a bántalmazót.

A cyberbullying leggyakoribb formái:

 • Bántó, cikiző, vagy valótlan kommentek és pletykák terjesztése a közösségi oldalakon.
 • Kínos, előnytelen vagy súlyosabb esetben intim képek terjesztése. Erről már írtunk nektek korábban, és arról is, hol lehet jelenteni, ha ilyen történik veletek, hogy az internetről lekerüljön. Ide kattintva eléritek a cikket.
 • Valakinek a megszemélyesítése. Ez történhet úgy, hogy ellopják a jelszavadat, és belépnek a profilodba. Vagy úgy, hogy készítenek egy kamu profilt a nevedben és tőled szokatlan, esetleg kínos, ciki dolgokat csinálnak, vagy akár másokat bántanak, zaklatnak a nevedben.

Mondani sem kell, hogy a bullyingnak súlyos, káros hatásai vannak az elszenvedő mentális egészségére. Hajlamosít a depresszióra, önbántásra, szorongásra, evés- és testképzavarokra, tanulási nehézségeket, alvási problémákat, önképpel kapcsolatos problémákat okozhat. Csökkenhet az önbizalmunk, nőhetnek a magunkkal szembeni, sokszor teljesen alaptalan kritikus gondolatok, agresszívakká válhatunk vagy magunkba zárkózhatunk.

Ahogyan a Kék Vonal lelkisegély-szolgálat idei adataiból is kiderült, a magyar fiatalokat ért bántalmazásokról szóló beszámolók száma folyamatosan nő. 2022-höz képest több száz segítségkéréssel több érkezett hozzájuk tavaly. Hozzájuk a nap 24 órájában fordulhattok bizalommal, ide kattintva eléritek a chat-oldalukat, vagy a telefonszámukat.

Ha pedig azt látod, hogy valakit szekálnak, zaklatnak, vagy tudomásodra jut, hogy cyberbullying áldozata lett, vonj be egy megbízható felnőttet és kérd a segítségét! Ez nem beköpés vagy árulkodás, hanem életmentés, amire büszke lehetsz.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.