Újításokat vezet be a sextortion ellen a Meta

Miután még az amerikai kongresszus is megdorgálta a Meta vezetőit, és folyamatosan bíróság elé citálják őket netes csalás áldozatául esett fiatalok szülei, úgy tűnik, tettek még egy lépést előre a tinédzserek védelmében.

Múlt héten jelentették be, hogy egy új rendszert vezetnek be Instán és Facebookon, ami megnehezíti a csalók és szexuális ragadozók dolgát. Ennek célja, hogy az ún. sextortionnel próbálkozókat kiszűrjék.

A sextortion egy olyan zsarolás, amely során meztelen képeket vagy videókat kérnek, majd azzal fenyegetik az áldozatot, hogy ha nem fizet, akkor nyilvánosságra hozzák azokat.

Ezeknek a célpontjai sajnos a legsebezhetőbb korosztály, vagyis a gyerekek, tinédzserek. És nemcsak idegenek, de olyanok is tesznek ilyet, akik a saját ismerősi körükbe tartoznak.

A már tavaly tesztelt funkciók között eddig is volt pár tiniknek szóló biztonsági újítás. Például:

  • a Meta nem engedi a 18 éven alatti felhasználóknak a közvetlen üzenetküldést olyan profillal, amelyikkel nem állnak kapcsolatban,
  • több biztonsági értesítést küldenek ennek a korosztálynak és
  • megszületett a Take It Down, egy olyan platform, amin kérhetik a róluk keringő meztelen képek eltávolítását az internetről. Ennek a magyar verzióját ide kattintva tudjátok elérni.

Az új programok pedig még tovább mennek egy lépéssel. A nemsokára élesedő új funkció a közvetlen üzenetküldésben elhomályosítja a meztelen fotót, és előre jelzi a fogadó félnek, hogy az üzenet intim képet tartalmaz, és nem kell rá válaszolnia. Sőt, blokkolhatja és jelentheti a küldőt.

A rendszer ugyanúgy figyelmezteti több üzenettel is azt a felhasználót, aki meztelen vagy intim fotót akar küldeni, hogy gondolja át, biztosan szeretné-e megtenni.

Ezek az eszközök automatikus beállításként lesznek jelen a 18 év alattiak fiókjainál. De a felnőtteknek is ugyanúgy jelezni fogják, hogy a saját védelmük érdekében kapcsolják be ezt a lehetőséget.

A Meta ehhez ugyanazt a programot használja, ami már most is hamar letiltja a hírfolyamban a meztelen fotókat. És nyomon fogja követni a blokkolt/jelentett fiókokat, hogy mihamarabb eltávolítsa azokat. (CNN)

Ha lelki támogatásra vagy segítségre van szükségetek, de nem tudjátok, kihez forduljatok, hívjátok bátran a Kék Vonal ingyenes 116 111-es számát.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.